banner

börsenhaie 2014

Szerző:

Hung Pham Viet („Tomi”), a 2013/14-es KEBA verseny győztes börsenhaie csapat tagjának beszámolója az Erste Befektetési Zrt-nél töltött nyári gyakorlatukról.

Az 5 napos szakmai gyakorlatomat az ERSTE Befektetési Zrt.-nél töltöttem Hajnák Ádám csapattársammal. Az első napon, azaz hétfőn a többi döntős csapattal részt vettünk egy prezentáción, ami bemutatta a cég történetét és működését. Ezek után körbevezettek a különböző „deskeken”, ahol a következő napokat a csapatársammal töltöttük.

Kedden az internetes üzletágat, marketinget ismerhettük meg közelebbről illetve betekintést nyerhettünk egy bróker átlagos napjára. Olyan új dolgokat tanulhattam meg, mint például a kötvények működését, illetve annak hozamszámítás formáit vagy a kockázatosabb certifikát/warrantokat működését. Ezek mellett ezen a napon kiosztották ránk azt a feladatot, hogy a versenytársak árazási politikáját, szolgáltatás formáit kellett összehasonlítani az Erstével és egy prezentáció formájában előadni ezeket pénteken.

Szerdán korán beérkeztünk az irodába, azért hogy meghallgathassuk az elemzést, amit az adott napon várnak az elemzők. Például a Magyar Telekom (az éjszaka során kiderült, hogy az amerikai T-Mobile-t nem vásárolják fel) papírjainak összeesését várták, illetve azt, hogy a forint is jelentősen be fog gyengülni mind a dollár és mind az euróval szemben (MNB terve, hogy a kéthetes kötvényeket kéthetes betétté alakítsa át, így „ösztönözve” a bankokat és a befektetőket, hogy a pénzüket hosszabb állampapírokba tegyék át.) Mindegyik jóslat beteljesült, mivel a forint 1-2%-ot gyengült a fent említett devizákkal szemben (a helyzetet súlyosbította az a tény, hogy a forint kamatelőnye szép lassan eltűnt a dollár és euróval szemben). A Magyar Telekom papírjainak a kereskedését 15-20 percre meg is kellett szakítani a BÉT-en, mivel volt olyan, aki 200.000 db-os eladási megbízást adott fel. Ezáltal azonnali 4%-os gyengülést okozva a Magyar Telekomnak. Ezen a napon voltunk még a deviza desken, ahol megtudtuk mi az a carry-trade/swap művelet (ebben a műveletben tűnt el a forint kamatelőnye), opciós és határidős kereskedés a devizával. Ezen kívül betekintést nyerhettük a Thomson Reuters illetve a Bloomberg adatközpont felületére.

Csütörtökön az elemzők deskjénél voltunk, akik érdekes és hasznos információkkal szolgáltak a technikai illetve a fundamentális elemzés közti különbségről illetve a tevékenységükről, amit az ERSTE elemzési hírlevelein publikálnak nap mint nap.

Pénteken a prezentáció előtt meglátogattuk a régen várt intézményi desket, ahol elég nagy tételben „játszanak” az olyan neves befektetési bankok, mint a Bank of America Merill Lynch vagy HSBC és sokan mások, akik betelefonálnak az itteni intézményi brókereknek vagy a Bloomberg chat felületén adják le a rendelést. Ezen kívül megtanultuk az „iceberg” kereskedési opciót, ami ennél az ágnál meglehetősen fontos.

Ezek után előadtuk a csapattársammal a versenytárs elemzést, ami egészen jól sikerült, mivel a prezentáció után egy spontán meetinget „lezavart” a hallgatóság.

Nagyon jó alapot szolgáltatott ez a hét a külföldi tanulmányomhoz illetve a tőkepiacok működésének a megértéséhez közgazdasági szemmel.

Nagyon szeretném megköszönni a lehetőséget az Erste Befektetési Zrt.-nek, különösen Marton Ádámnak, aki nagyon jól megszervezte a programokat nekünk. Illetve hatalmas köszönettel tartozom a KEBA-nak, és különösen Kárpáti Istvánnak, aki nélkül ez az egész nem jöhetett volna létre.

(Szerk., azaz K.I. megjegyzése: azért a KEBA versenyt Tomiéknak kellett megnyerni….:) Tomi jelenleg Londonban tanul közgazdaságtant.)

 

Cikkkategóriák:
Élménybeszámolók

Mondja el véleményét

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük