Ajánlott irodalom

Ezen az oldalon publikáljuk az egyes tesztfordulók tematikáját és a felkészüléshez javasolt cikkeket, kiadványokat. Emellett újságokat és más egyebeket is javasolunk a verseny egészére.

A november 23-30-i első tesztforduló tematikája

Az első tesztforduló során elsősorban általános pénzügyi ismeretekről és képességekről kell számot adniuk a versenyzőknek, ezen belül természetesen megjelennek majd a hétköznapokhoz is kapcsolódó megtakarítási-befektetési ismeretek is.

A későbbi fordulóktól eltérően az első teszten akár egy hetet is lehet rágódni, hiszen az első tesztet 2021. november 3. 15:00 órától 2021. november 10. 18:00 óráig lehet elérni. Ha félbehagyjátok a tesztet, később folytathatjátok, de ellenőrizzétek, hogy a korábban megválaszolt kérdéseknél a program elmentette a válaszaitokat. Az Ilias tesztmodul egyébként többszöri megerősítést kér azelőtt, hogy a tesztfordulót végleg lezárnátok. Mielőtt elkezdenétek a tesztet, a teszt előtti bevezetőt figyelmesen olvassátok el!

Javasolt irodalmak:

 1. A Pénziránytű Alapítvány “Iránytű a pénzügyekhez” c. könyvények alábbi fejezetei:  I. rész – Mindennapi pénzügyeink 1-18., 25-34. fejezet, II: rész – Piacgazdaságban élünk 44-46. fejezet
 2. A honlapon elérhető Szakmai videók modulban “A befektetések és a tőzsde” c. videó, valamint a “Szakmai cikkek

Már az első fordulóban is törekszünk arra, hogy az olyan kérdéseket (is) készítsünk, amelyek az elméleti ismereteket ötvözik az aktualitásokkal, azaz a sajtó követése hasznos lehet.

A verseny egésze során javasolt a lentebb felsorolt gazdasági újságok olvasása, könyvek tanulmányozása és a filmek megtekintése.

Tőzsdehírek külföldről:

Tőzsdehírek itthonról:

Egyéb pénzügyi oldalak, blogok:

Ajánlott könyvek:

 • Iránytű a pénzügyekhez https://penziranytu.hu/iranytuapenzugyekhez
 • a Portfolio.hu befektetésekkel kapcsolatos füzetei
 • Járai Zsigmond: A pénz beszél
 • Jaksity György: A pénz könnyelmű természete
 • André Kosztolányi munkái
 • Hornstein, Helmut: Tőzsdepszichológia befektetőknek
 • Burton G. Malkiel: Bolyongás a Wall Streeten
 • Benjamin Graham: Az intelligens befektető
 • és sok más

Néhány tőzsdével kapcsolatos film:

Overnight
Csődtömeg
Tőzsdecápák (Wall Street)
Tőzsdecápák – A pénz nem alszik (Wall Street – Money never sleeps)

A Wall Street farkasa (The Wolf of Wall Street)

 

Összegyűjtöttünk pár hasznos applikációt, mely hasznos lehet a tőzsdézők számára.

Erste Trader

Ennek segítségével akár egy kémia és egy törióra közötti szünetben vagy hazafelé a buszon is gyorsan csekkolni tudjátok az árfolyamokat. 🙂 Ugyanakkor természetesen az asztali verziónak (Go) is vannak előnyei, hiszen ott egyszerre tudjátok látni a felület egyes részeit.

Az ET App elérhető androidos készülékekre a Google Play áruházban, valamint iOS-re az App Store-ban.

! Ne felejtsétek el, hogy nem “Élő”, hanem “Szimuláció” módban tudtok csak belépni!


Nem muszáj mindig belépni az ET felületre, ha csak az árfolyamokat akarjuk figyelni, vagy esetleg olvasgatni akarunk.

 

Yahoo Finance

A Yahoo Finance az egyik legkedveltebb oldal a tőzsdézők számára. Egyrészt egy hírportál, másrészt tartalmaz elemzői várakozásokat, pénzügyi kimutatásokból származó adatokat – ezek nem mindig megfelelő pontosságúak -, bennfentes ügyleteket, valamint elég jó a grafikonrajzolója. Létrehozhatunk egy virtuális részvényportfoliót is. A Budapesti Értéktőzsdét is ismeri, viszont hátránya, hogy elsősorban a PC-re van optimalizálva.

Stooq

Egy lengyel üzleti lap appja, könnyen, kicsit régies, de gyorsan áttekinthető. Előnye, hogy ismeri a BÉT-et is, azaz itt egy helyen lehet bekedvencelni pl. az amerikai Apple, a francia L’Oréal, a lengyel KGHM és a magyar Richter részvényeket.

BÉT Tőzsde App

A Budapest Értéktőzsde applikációja. Egyszerű, jól kezelhető, de természetesen a BÉT-en forgó értékpapírok szerepelnek benne.