Mi az ETF?

Az ETF az Exchange Traded Fund rövidítése, amit magyarul tőzsdén kereskedett befektetési alapnak szoktunk fordítani, noha a tőzsdén kereskednek olyan alapokkal is, amelyek nem minősülnek ETF-nek.

A hagyományos befektetési alapok és az ETF-ek elve ugyanaz: lehetővé tenni azt, hogy a befektető egy kattintással ne csak egy adott értékpapírt (részvényt, kötvényt, stb.) vásároljon, hanem gyakorlatilag egy egész befektetési portfóliót. Az Erste Trader rendszerében csak ETF-eket lehet vásárolni,

Azaz nem egy adott vállalat részvényeit vásároljuk, hanem pl. a SPY ETF megvételével gyakorlatilag a S&P500 indexhez tartozó valamennyi vállalat részvényeiben lesz kitettségünk. Azaz egy kattintással egy olyan portfóliónk lett, amely eleve jól diverzifikált.

Így nem egy adott vállalat sorsától függ a befektetésünk értéke. Akár csődbe is mehet néhány, a befektetésünk értéke attól még emelkedhet, ha a többi vállalat jellemzően jól teljesít. Persze ez azt is jelenti, hogy a befektetésünk hozama nem lesz olyan kiugró, mint esetleg egy egyedi részvény esetében. A kockázat csökkentése ugyanis a várható hozamot is csökkenti – igaz, a veszteséget is kordában tartja.

Az ETF-univerzum kiváló lehetőség arra, hogy egy egész országot „megvegyünk” – hiszen lehet, hogy bízunk a török, vagy a maláj részvénypiac jó teljesítményében, de nem igazán vagyunk otthon abban, hogy a két piacon mely vállalatokat vegyünk meg.

Az ETF-ek megtalálhatóak a részvény és a CFD szekcióban egyaránt. Fontos különbség, hogy míg a CFD szekcióban tőkeáttétellel működnek és egyaránt játszhatunk emelkedésre és esésre (azaz felvehetünk eladási pozíciót), addig a részvény-szekcióban található ETF-ek alapesetben tőkeáttétel nélküliek (kivéve, ha az adott ETF eleve tőkeáttételesnek készült, ezt a „leveraged” szó jelzi) és kizárólag vételi pozíció alakítható ki.

Az Erste Trader rendszerében az ETF-ek így zöld színnel és „Eq” jelzéssel, valamint lila színnel és CFD felirattal egyaránt megtalálhatóak. Hogy hogyan találjátok meg, arról a „Hogyan kezdjük el” cikk tájékoztat.

Haladó traderek számára lehetőség van összetett stratégiák kialakítására is.

Pl. nem tudjuk, hogy a svájci részvénypiac merre fog haladni (esik, vagy emelkedik), de azt gondoljuk, hogy a Nestlé gyengében fog teljesít nála. Ekkor megvesszük a a svájci piacot leképező ETF-et (EWL:arcx) és ezzel egyidejűleg a Nestlé esésére játszunk a NESN:xvtx CFD eladásával, figyelve arra, hogy a CFD tőkeáttételes termék (és így kiszámítva, hogy mekkora tőkét kell a Nestlé CFD eladására mozgósítani, hogy fedezze az ETF-ünket). Ha a számításunk beválik, tehát a Nestlé árfolyama tényleg gyengébben teljesít, mint a svájci piac egésze, akkor az imént leírt ügylettel mindenképp nyereséget termelünk. (Természetesen figyelembe kell még vennünk pár tényezőt, pl. a CFD-k napon túli tartásának finanszírozási költségét).

A CFD-kről külön cikk készült.