banner

Versenyszabályzat

Szerző:

ÉRTÉKPAPÍRPIACI TANULMÁNYI VERSENYSZABÁLYZAT
2010/2011 tanév

A Közép-Európai Brókerképző Alapítvány ismét meghirdeti a középiskolás diákok számára az értékpapírpiaci témájú versenyét.

1. A jelentkezés feltételei

A versenyben középiskolák nappali tagozatos, még nem érettségizett diákjaiból összeállított, háromfős csapatok vehetnek részt. Az iskolák több csapatot is indíthatnak, de egy tanuló csak egy csapat tagjaként vehet részt a versenyben. Egy csapatban lehet több iskolából is diák. A csapat névsorát és egyéb adatait a regisztrációkor meg kell adni. Minden csapat a saját felhasználói nevével és jelszavával tud belépni a versenyfelületekre.

 

A regisztráció határideje: 2010. október 15.

Partnereink
A verseny során szoros együttműködő partnereink az Equilor Befektetési Zrt., mely a tőzsdés kereskedési felületet biztosítja és az Aleasgroup, amely a számítógépes szimulációkért felelős. További partnereink a Fio-Broker brókerház, az Erste Befektetési Zrt, a Corvinus Egyetem, a Pannon Egyetem, a SZIE békéscsabai Gazdasági Kara, a Studium Generale és a Budapesti Értéktőzsde.

2. A verseny menete

2.1. Regisztráció 2010. szeptember 10 – október 15.

A regisztráció szabályaiA regisztráció a www.kebaverseny.hu oldalon zajlik. A regisztráció során meg kell adni a csapat nevét (fontos: a csapatnévnek tartalmaznia kell az iskolátok hatjegyű OM azonosítóját – pl. tőzsdecápák_032558) a három csapattag nevét, a felkészítő tanár nevét és az iskola nevét és címét. Az iskolák több csapatot is indíthatnak, de egy tanuló csak egy csapat tagjaként vehet részt a versenyben. Egy csapatban lehet több iskolából is diák. A www.kebaverseny.hu felületen tudjátok elérni a versennyel kapcsolatos információkat, híreket, az e-book-okat, valamint itt zajlik majd az online teszt és az interaktív szimulációk is itt érhetőek majd el.

Kérjük, igyekezzetek olyan csapatnevet választani, amelyben nem szerepelnek ékezetes magánhangzók. Amennyiben mégis ragaszkodnátok egy ilyen névhez (pl. tőzsdecápák_032558), akkor az Equilor regisztrációnál majd ne használjatok ékezeteket, mert az Equilor regisztrációs felülete nem fogja felismerni és nem enged majd regisztrálni. A példánál maradva: tozsdecapak_032558.

A tőzsdejáték felületét az oldalon található „Equilor” link segítségével lehet elérni, ahol szintén regisztrálni kell. A regisztráció során ugyanazokat az adatokat kell megadni, mint amiket a www.kebaverseny.hu oldalon történő regisztráció során is megadtatok. A csapatnév (felhasználónév) cellában itt is szerepelnie kell az iskolátok OM azonosítójának (pl. tőzsdecápák032558). A _ jelet itt ne szerepeltessétek! A regisztráció és bejelentkezés után a csapatok a saját számlájukat láthatják, ennek a terhére végezhetnek kereskedési tevékenységet.
A verseny mindkét részén indulni kell. Amelyik csapat csak az egyik helyen regisztrál, azt nem zárjuk ki, de nem juthat be az elődöntőbe!

2.2. Selejtező 2010. október 19 – 2011. január 19.

2.2.1.Selejtező felépítése A selejtező részei:

A) Tesztek, szimulációk, e-book-ok

A selejtező során három alkalommal kerül majd sor tesztfordulóra. A teszt online zajlik, webes felületen, nyomógombos rendszerrel, a www.kebaverseny.hu oldalon. A tesztek csak a kijelölt időpontokban lesznek elérhetőek és csak a regisztrált játékosok láthatják. Az egyes kérdésekhez 4-4 lehetséges válasz tartozik, ebből egyet kell majd megjelölni. A kérdések alapvetően szövegesek, de a 2. és a 3. forduló feladatai között felbukkannak majd képek, ábrák és filmrészletek is, a lehetséges válaszlehetőségek ezekhez fogbak kapcsolódni. Az egyes tesztek kitöltése után az „elküld” gombra kattintva küldhetitek el a válaszaitokat, amelyről visszaigazoló emailt is kaptok. (Ezt az emailt őrizzétek meg, az esetleges utólagos reklamációtokat ezzel támaszthatjátok alá.) Amennyiben technikai problémátok van a feltöltéssel, akkor a tesztet töltsétek le az oldalon ekkor elérhető doc formátumú file-t, töltsétek azt ki és küldjétek el a kebaverseny@brokerkepzo.hu címre.
Fontos, hogy egyszerre egy gépen nyissátok meg a tesztsort. Ha több gépen is megnyitjátok, elképzelhető, hogy a rendszer „összezavarodik”. Ez igaz a verseny többi részére is igaz!

Az egyes tesztfordulók előtt a honlapon elérhetőek lesznek az ajánlott irodalmak és az e-book-ok is, melyek segíthetik a felkészülést a tesztre. Az e-book-os megtekintésére, az abban lévő dokumentumok, ábrák megnyitására a lenti táblázatban is megadott időintervallum (egy hét) áll rendelkezésetekre. Fontos, hogy már az első megtekintés alkalmával válaszoljatok az e-book-ok végén lévő 5 egyszerű, az e-book-ra vonatkozó kérdésre. A kérdések helyes megválaszolásához vissza is lapozhattok majd, illetve újra megnyithatjátok az e-book-on keresztül elérhető anyagokat. Ha helyesen válaszoltok a kérdésekre, 5 pontot kasszíroztok. Az e-book-ot az adott periódus során többször is megnyithatjátok, de akkor már nem tudtok pontot szerezni, illetve a későbbiek folyamán az e-book-ok kikerülnek a verseny honlapjának nyílt részére is, de ekkor már egyáltalán nem lehet pontot szerezni. FRISS: AZ E-BOOK KÉRDÉSEIRE (A KVÍZRE) BÁRMIKOR VÁLSZOLHATTOK, HÉTFŐTŐL PÉNTEKIG. TÖBBSZÖR MEGNYITHATJÁTOK MIND AZ E-BOOK-OT, MIND A HOZZÁ TARTOZÓ KVÍZT – DE TERMÉSZETESEN CSAK EGYSZER VÁLASZOLHATTOK.

A selejtező másik fontos része az interaktív szimulációk. Ezekben a csapatoknak „bele kell bújni” egy, a játékban szereplő személy bőrébe és azt irányítva kell pénzügyi döntéseket hozni. A válaszok értékelve (pontozva) lesznek. A szimulációk, a teszthez hasonlóan, csak a megadott időpontokban lesznek elérhetőek. A már említett e-book-ok a szimulációkat minél jobb kitöltéséhez is segítséget nyújtanak!
 
B) Tőzsdejáték

A tőzsdejáték felületét az Equilor Befektetési Zrt biztosítja. A verseny honlapján található link segítségével lehet a játékfelületet indítani. Minden csapat kap 50.000 virtuális dollárt. Ezzel szabadon gazdálkodhat a tőzsdejáték végéig, azaz 2011. január 19-ig. A tőzsdejáték első időszakában csak részvényeket vásárolhattok, később lehetőségetek lesz bonyolultabb tőzsdei termékekkel való kereskedésre is, akár tőkeáttét alkalmazásával is (ezeknek nagyobb a kockázata, azaz nagyobb hozamot lehet elérni, de gyorsan el is lehet veszíteni a pénzeteket….) A tőzsdei kereskedési felület használatáról, az egyes termékek jellemzőiről részletesebb tájékoztatást ad az Equilor kereskedési felületének súgója, illetve a www.kebaverseny.hu honlapon lévő ismertetők is. Fontos, hogy az egyes ügyletek után a rendszer (virtuális) jutalékot számol fel, ezzel a csapatoknak mindenképp kalkulálniuk kell.
Az 50.000 virtuális amerikai dollár felhasználásról a csapatok maguk dönthetnek:  fektethetnek egy részvénybe, fektethetnek egy adott tőzsdén néhány részvénybe, de akár több tőzsdén is kereskedhetnek párhuzamosan. Az elvárás, hogy a  – miután beletanultatok már a játékba – november 19-e után az aktuális tőkétek minimum 50%-át folyamatosan fektessék be, azaz a készpénzhányad maximum 50% lehet. A tőzsdejáték végén ezt ellenőrizni fogjuk azoknál a csapatoknál, akik elvileg továbbjutásra állnak és ha kiderül, hogy valamelyik csapat készpénzhányada tartósan az említett szint felett volt, akkor az adott csapat nem juthat be a tőzsdejáték révén az elődöntőbe. (De tekintve, hogy az egyes csapatok valószínűleg nagyon sokféle stratégiát fognak alkalmazni, amelyek között bizonyára lesznek „nyerők” is, egy passzivitásba burkolózó csapatnak vélhetőleg eleve nincs esélye a legjobbak közé kerülni.) Szerk: 2010. 12. 20-án ezzel kapcsolatban kikerült a címlapra egy állásfoglalás, mely szerint nem kötelező az 50%-os hányad folyamatos tartása.

Annak a kiválasztásához, hogy milyen részvényeket, etf-eket ill. majd később határidős termékeket válasszunk, támpontot jelenthetnek a hazai és a külföldi online lapok, például: www.portfolio.hu, www.marketwach.com, www.yahoo.finance.com – és az Equilor hírlevelei. (www.equilor.hu)

Mivel a kereskedés külföldi tőzsdéken folyik, ezért az adott devizában kell folytatni a kereskedést, jan. 19-én viszont a dollárban számolt eredmény lesz a döntő (a program automatikusan dollárban tartja nyilvána vagyont, azaz január 19-én csak ezért felesleges devizát váltani). Így a részvényekben rejlő kockázat mellett a játékosoknak számolni a kell a devizakockázattal is (azaz, lehet, hogy egy euróban nevesített részvénnyel elért, látszólag jobb eredmény alatta marad egy dollárban nevesített részvényen elért eredménnyel szemben, vagy fordítva.). Egyébként magáról a devizaváltás módjáról szintén elérhető információ az kereskedési felületen.

A tőzsdejáték során érdemes kereskedési naplót vezetni, (papíron, vagy excelben) a verseny további részei (elődöntő, döntő) során ugyanis lehetséges, hogy a tőzsdejátékhoz kapcsolódó feladatokkal (is) találkozhatnak a versenyzők.

Fontos, hogy a selejtező mindkét részén (azaz a teszteken, szimulációkon és a tőzsdejátékon is) indulni kell. Ugyanakkor, tovább lehet jutni kizárólag a tőzsdejáték alapján is, mint ahogy kizárólag a tesztek és a szimulációk eredménye alapján is; emellett a verseny végén összesített eredményt is számítunk majd. Ehhez a tőzsdeversenyen elért eredményt átszámítjuk pontokba, oly módon, hogy a tőzsdejátékban első helyezett csapat annyi pontot kap, mint amennyivel a tesztek és szimulációk során élen végzett csapat rendelkezik és így, az „összetett” eredmény alapján is döntőbe lehet kerülni. Így a verseny végig nyitott marad, akár az utolsó héten is beállhat olyan változás, ami miatt egy adott csapat a saját vagy más csapatok eredményeinek váratlan alakulása miatt továbbjutó pozícióba kerülhet.

Az egyes fordulók időpontjáról és a maximális pontszámokról az alábbi táblázat tájékoztat:

A verseny menete

Tesztek és versenyszimuláció

Pontszám

Tőzsdejáték

2010. szept-okt 15.

Regisztráció

 

 

A verseny 
2010 10.19-től
2011. 01. 19-ig
tart

Indulás:
50.000 virtuális
dollár 

2010. okt. 26. (kedd)  15-17 óra

1. teszt
(általános pénzügyi és alapvető
értékpapírpiaci témában) 

20

2010. okt. 18-25.

 1. e-book

5

2010. nov 10. (szerda)

1. versenyszimuláció
(általános befektetési ismeretek)

30

2010. nov 24. (szerda) 

2. teszt: értékpapírpiaci témák és aktualitások

20

2010 nov 29-dec 02.

 2. e-book 

5

2010. dec 08. 

2. versenyszimuláció:
(befektetési ismeretek)

20

2010. jan. 19 (szerda)

3. teszt: értékpapírpiaci témák
és aktualitások; kérdések

20

2010. jan. 24 (hétfő)

A selejtező eredményhirdetése                      120 A tőzsdejáték  eredményhirdetése

A továbbjutás lehetőségei:

 • Azok a csapatok, akik a tesztek és szimulációk összesített eredménye alapján az első három helyen végeznek, automatikusan bekerülnek az elődöntőbe.

 • Azok a csapatok, akik a tőzsdejáték alapján az első három helyen végeznek, automatikusan bekerülnek az elődöntőbe.

 • Összetett rangsort is felállítunk az elődöntő végén. Ekkor a tőzsdejáték során elért helyezéseket átszámítjuk pontba és hozzáadjuk a tesztek és szimulációk során szerzett pontszámokhoz és az összesített rangsor első négy helyezettje kerül be az elődöntőbe. (De ha pl az összesített sorrend 1. helyezettje már bejutott a tesztek és a szimulációk révén, a 2. és 3. helyezett pedig a tőzsdejáték révén, akkor a 4-7. helyezettek jutnak tovább.)

2.2.2. Elődöntő 2011. február eleje

Az online beküldendő feladatok kapcsolódni fognak a selejtező feladataihoz és egyben a döntőhöz is. Várhatóan nemcsak a már megszerzett ismereteitek, hanem kreativitásotok is sokat fog számítani. A részletekről 2011 elején tájékoztatunk benneteket.

2.2.3. Döntő 2011. február

A döntő helyszíne a Nemzetközi Bankárképző Központ épülete. A döntő feladatai között lesznek olyanok is, amely a verseny korábbi szakaszaihoz (pl. szimulációk, tőzsdejáték) kapcsolódnak. A zsűriben – a verseny hagyományaihoz híven – neves, a pénzügyek világában mozgó személyek foglalnak majd helyet (BÉT, KELER vezetők, brókerházak vezetői, elemzői, egyetemek képviselői)

A versenybizottság fenntartja a jogot, hogy előre nem látható körülmények esetén módosítsa az egyes fordulók időpontját és a lebonyolítás módját!

3. Nyeremények  – A döntő díjazása

Fontosnak tartjuk, hogy a kiemelkedő teljesítményt nyújtó csapatok (és tanáraik) munkáját megfelelően díjazzuk. A nyeremények egyrészt szakmai jellegűek, másrészt értékes és egyedi tárgynyereményeket is kapnak a döntőbe jutott diákok.

 • 1. helyezett csapat:

  A 100 órás tőzsdei szakvizsgára felkészítő tanfolyamon való ingyenes részvétel (jelenlegi ára 312.500 Ft). (A BÉT belső szabályzata szerint minden brókercég, amely a BÉT-en akar kereskedni, rendelkeznie kell minimum egy olyan szakemberrel, aki rendelkezik tőzsdei szakvizsgával.)

 • tárgynyeremény: akár tőzsdézésre is alkalmas érintőképernyős telefon minden csapattag számára

 • szakkönyvcsomag

 • 2. helyezett csapat:

  Brókercégnél töltött nyári gyakorlat

 • tárgynyeremény egy-egy iPod minden csapattag számára

 • szakkönyvcsomag 

 • 3. helyezett csapat:

  Látogatás pénz-és tőkepiaci intézményekben (MNB, BÉT, Keler)

 • tárgynyeremény: egy-egy 16 GB-os pendrive minden csapattag számára

 • szakkönyvcsomag

 • 4. helyezett csapat:

  tárgynyeremény: egy-egy nagy kapacitású pendrive minden csapattag számára.

 • szakkönyvcsomag

 • 5. helyezett csapat:

  tárgynyeremény: egy-egy nagy kapacitású pendrive minden csapattag számára.

 • szakkönyvcsomag

 • A döntőbe és az elődöntőbe jutott csapatok tagjai megkapják a BÉT által összeállított ajándékcsomagot

  Egyéb nyeremények, díjak:

  Minden döntőbe jutott csapat felkészítő tanára díjazásban részesül

 • A legjobb határon túli iskola csapata különdíjban részesül (amennyiben legalább az elődöntőig eljut). A különdíj egy néhány napos magyarországi látogatás, melynek költségeit a verseny szervezője állja.

A versennyel kapcsolatos információk a verseny folyamán frissülhetnek, erről a verseny honlapján lehet tájékozódni. Amennyiben sem itt, sem a verseny honlapjának információs menüpontjai segítségével sem találsz választ a kérdésedre, felteheted azt a keba@brokerkepzo.hu és a karpatiii@freemail.hu címen.

 

Cikkkategóriák:
Kategória nélkül

Mondja el véleményét

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük