banner

Ajánlott irodalom

Szerző:

Az elődöntő feladataihoz ajánlott irodalom:

Az elődöntő tesztje folytatja az 1-2-3. teszt tendenciáit, azaz még nagyobb arányban lesznek az elméleti tudás alkalmazását igénylő és az aktualitásokhoz is kapcsolódó kérdések. Emellett szintén lesz a BÉT-re vonatkozó kérdés is.

Javasoljuk, hogy lapozzátok át az eddig javasolt irodalmakat (E-book 1-2, a POP-tankönyv, az internetsuli) az eredetileg kihagyott fejezetekkel, részekkel együtt és ismekedjedek tovább a PSZÁF, a Hozampláza, a BAMOSZ, a BÉT stb. oldalaival. Kiemelten fontos az utóbbi néhány év és a jelen gazdasági-pénzügyi folyamatainak ismerete, ehhez a korábban felsorolt online sajtótermékek aktuális és archív cikkeit javasoljuk.

Az esszé elkészítése során is segítségetekre lesznek a fentiek, de természetesen sok más egyéb is, az adott csapat kereskedési stílusának és stratégiájának megfelelően.

 

A 3. teszthez ajánlott irodalom:

Az 1. és a 2. teszthez eddig javasoltakon kívül az alábbiak:

POP-tankönyv :III/11-12

www.internetsuli.hu oldalról a Tőzsde menüpont alatti 26-os pont és az Értékpapírok menüpont alatti 23-as fejezet.

A Mindentudás Egyeteméről az alábbi cikk.

A BAMOSZ honlapja.

Emellett a verseny egésze során javasolt a lent felsorolt gazdasági újságok olvasása, könyvek tanulmányozása és a filmek megtekintése.

 

A 2. teszthez ajánlott irodalom:

A 2. teszt még hangsúlyosabban fog az értékpapírpiacokra koncentrálni, mint az első teszt. Így az 1. teszthez és az 1. szimulációhoz kijelölt irodalom újbóli áttanulmányozása, amit alább összefoglalunk (dőlt betűvel az új elemek)

Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy a kérdéssor ne csak az elméleti tudást, hanem az általános tájékozottságot is felmérje. Így számíthattok  néhány olyan kérdésekre is, amelyek az elmúlt néhány év történéseivel vagy személyeivel kapcsolatos. Ezekhez mindenképpen javasoljuk a lentebb felsorolt sajtóorgánumok olvasását!

1. A POP-tankönyv alábbi fejezetei: II/5-7, III/8-10, IV/16-18, V/20, 22, 24, 25 és a 26.

2. A www.internetsuli.hu oldal "Forráshoz jutás", "Megtakarítás, befektetés" (csak 9-18 pontok!) és "Banki termékek" menüpontjai alatti tananyagok., valamint a "Tőzsde" menüpontjából a 24-es és 25-ös, a "Befektetési alapok" menüpontból pedig a 15., a 21.,a 29., a 30., a 33. és a 34. pontot. (Kérjük,figyeljetek arra, hogy ez az oldal több éve készült és így itt az adatok régebbiek, néha elavultak; maga az elmélet  rész viszont továbbra is helytálló.)

3. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének információs oldalai közül a "Kézzelfogható pénzügyek" kiadvány.

4. Az 1. e-book.

5. a "Szabadsuli" oldalon található videók közül a 10-es és a 11-es videókat (Téma: a tőzsde)

6. a www.hozamplaza.hu oldalon lévő cikkeket, illetve az "intelligens keresőjének" illetve az egyes alapok ismertetőjén keresztül az egyes alaptípusok tanulmányozását. (Téma: befektetési alapok).

Azt, hogy a csapatotokban ki melyik cikket, videót nézi át, az a ti döntésetek. A biztonság kedvéért mindenki elolvashat mindent, de fel is oszthatjátok egymás között – hiszen ez egy csapatverseny!

Emellett a verseny egésze során javasolt a lent felsorolt gazdasági újságok olvasása, könyvek tanulmányozása és a filmek megtekintése.


 

Az 1. szimulációhoz ajánlott irodalom:

A felkészüléshez javasoljuk ismét áttekinteni az 1. e-book-ot (a megnyitható dokumentumokkal együtt) és az 1. tesztre kijelölt irodalmakat. Ezeken kívül még javasoljuk áttekinteni a POP-tankönyv V/22-es fejezetét, az internetsuli.hu oldal "Tőzsde" menüpontjából a 24-es és 25-ös, a "Befektetési alapok" menüpontból pedig a 15., a 21.,a 29., a 30., a 33. és a 34. pontot.

Ezen kívül javasoljuk még :

– a "Szabadsuli" oldalon található videók közül a 10-es és a 11-es videókat (Téma: a tőzsde)

– a www.hozamplaza.hu oldalon lévő cikkeket, illetve az "intelligens keresőjének" illetve az egyes alapok ismertetőjén keresztül az egyes alaptípusok tanulmányozását. (Téma: befektetési alapok).

Azt, hogy a csapatotokban ki melyik cikket, videót nézi át, az a ti döntésetek. A biztonság kedvéért mindenki elolvashat mindent, de fel is oszthatjátok egymás között – hiszen ez egy csapatverseny!

 


Az első tesztfordulóhoz ajánlott irodalom:

1. A POP-tankönyv alábbi fejezetei: II/5-7, III/8-10, IV/16-18, V/20, 24, 25.

2. A www.internetsuli.hu oldal "Forráshoz jutás", "Megtakarítás, befektetés" (csak 9-18 pontok!) és "Banki termékek" menüpontjai alatti tananyagok. (Kérjük,figyeljetek arra, hogy ez az oldal több éve készült és így itt az adatok régebbiek, néha elavultak; maga az elmélet viszont továbbra is helytálló.)

3. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének információs oldalai közül a "Kézzelfogható pénzügyek" kiadvány.

4. Már az első fordulóhoz is, de a későbbiekben is hasznos segítség lesz az oldalunkról elérhető e-book.

Emellett a verseny egésze során javasolt a lentebb felsorolt gazdasági újságok olvasása, könyvek tanulmányozása és a filmek megtekintése.

Javaslatok, tippek a készülés módjára:

Nem kell mindenkinek mindent elolvasni! Osszátok fel a tananyagot egymás között, de kezdjétek el időben!

A kiadott anyagokat áttanulmányozni érdemes, de nem szükséges A-tól Z-ig megtanulni. A teszt alatt ezeket (és bármely más forrást) használhatjátok.

A tesztforduló alatt bármit használhattok, de az idő limitált. Így érdemes minél több, a témával kapcsolatok online vagy hagyományos munkával felszerelkezni.

A tesztforduló technikai részleteivel kapcsolatban a honlapon érhetőek el egyéb információk.


Általános pénzügyi ismeretek:

A tőzsde, azaz a piacok piaca megéréséhez természetesen szükséges, ha bizonyos általános pénzügyi műveltséggel rendelkezünk. A POP-programban részt vevő iskolák diákjai már ismerhetik a www.penziskola.hu oldalon található POP-törzsanyagot, de a többiek számára is mindenképp hasznos segédletnek tartjuk. (A tankönyv felöleli a középiskolások számára hasznosnak gondolt témákat, benne a mi versenyünkkel kapcsolatos értékpapírpiacokat is.)

Emellett ajánljuk a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének információs oldalait és a www.internetsuli.hu oldalt is.

Tőzsdehírek külföldről:

Tőzsdehírek itthonról:

A versenyben regisztrált játékosok díjmentesen megkapják az Equilor Befektetési Zrt. egyébként az ügyfeleknek szánt, aktualitásokat, ajánlásokat, elemzéseket tartalmazó hírleveleit.

Tőzsdék:

Ajánlott könyvek:

  • Járai Zsigmond: A pénz beszél
  • Jaksity György: A pénz könnyelmű természete
  • Szeles Nóra: A tőzsdesztori – Emberközeli történetek a magyar tőkepiacról
  • André Kosztolányi munkái
  • Fellegi Tamás: Bárki lehet tőzsdés
  • Hornstein, Helmut: Tőzsdepszichológia befektetőknek
  • Burton G. Markiel: Bolyongás a Wall Streeten
  • A Portfolio.hu befektetésekkel kapcsolatos füzetei

Néhány tőzsdével kapcsolatos film:

Cikkkategóriák:
Kategória nélkül

Mondja el véleményét

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük