banner

Ajánló 2015

Szerző:

Ebben a dokumentumban abban kaphattok segítséget, hogy hogyan, milyen módon érdemes készülni a verseny egyes fordulóira.

 

A 2016. 02. 10-i tesztforduló témái és javasolt tananyagok

A tesztforduló jellege részben hasonló lesz, mint amilyen az előző teszt volt, azaz számítani lehet arra, hogy az elméleti tudást rendszerint kombinálva, vagy konkrét gyakorlati példákon keresztül kell majd alkalmazni. A feladatok között továbbra is várhatóak általános pénzügyi folyamatokkal, aktualitásokkal, a tőzsdék történelmével és számításokkal kapcsolatos feladatok. (Azaz gyakorlatilag bármilyen….:))

Az elődöntős tesztben is nagy hangsúllyal szerepel majd a Budapesti Értéktőzsde és az ott kereskedett értékpapírok, az ott található vállalatok. Másrészt, a megszokott feleletválasztós kérdéseken kívül más típusú feladatok is lesznek.

A felkészüléshez a selejtező során javasolt anyagokat javasoljuk, ezeken kívül:

Új anyagok:

http://www.keler.hu/keler/keler.main.page

Innen a KELER története és a Kibocsátói szolgáltatások.

http://finance.yahoo.com/etf/

Itt általában az ETF-ek típusainak tanulmányozása, ismerkedés az „ETF-univerzummal”. Sajnos magyar nyelvű összefoglaló erről nincs, alternatívaként egyes hazai brókercégek oldalait is lehet tanulmányozni, amelyeket viszont nem linkeljük ide.

http://hozamplaza.hu/hozamplaza/alapkereso.php

Itt pl. az „Intelligens kereső” segítségével a hazai befektetők számára is elérhető befektetési alapok tanulmányozása (ismerkedés a felülettel).

Kiemelten fontos a sajtó, illetve a tőkepiaci események – külföldi és hazai egyaránt! – nyomon követése.

 
 


 A 2016. január 13-i 4. tesztforduló témái és javasolt tananyagok

 

2016. január 13n, 15 és 18 óra között kerül sor a 4. online tesztfordulóra, mely az előzőkhöz hasonlóan fog lebonyolódni. A forduló természetesen nem lesz könnyű, hiszen nagyon szoros az állás és muszáj valahogy rostálni a mezőnyt. 🙂 A forduló tematikája hasonló lesz, mint a 3. fordulóé, azaz az elmélet és a gyakorlat ötvöződése várható továbbra is. A 4. forduló során a korábbinál nagyobb súlyt fog kapni a hazai tőkepiac és ezen belül főként Budapesti Értéktőzsde és az oda bevezetett vállalatok, azaz érdemes a BÉT honlapja mellett a hazai blue chipekkel kapcsolatos hírekre, jelentésekre is figyelni az online sajtóban.

 

Azaz a korábban is javasoltakon kívül ajánljuk a következő oldalakat:

 

Magyar állampapírok: http://www.allampapir.hu/

 

BÉT: www.bet.hu és ezen belül főként a BÉT működése, felépítése – http://bet.hu/topmenu/piacok_termekek/termekcsoportok

 

Ezen kívül a POP-tankönyv V/27. fejezetét., mely bemutatja a pénzügyi számítások néhány alapelvét.

 

A feladatsorban természetesen megjelennek a korábbi fordulókban megjelölt témák is, pl. különböző értékpapírok (kötvények, részvények, ETF-ek, CFD-k, befektetési alapok), nemzetközi tőkepiac, Erste Trader, stb.

 

 


 

A 2015. december 09-i 3. tesztforduló (és a megismételt 2.) témái és javasolt tananyagok

A megismételt 2. forduló jellege és nehézsége ugyanolyan lesz, mint amilyen az eredeti volt.

A harmadik tesztsor tematikája hasonló lesz, mint amilyen a második tesztsoré volt, azaz  – a verseny elnevezése alapján nem meglepő módon – a befektetésekkel, értékpapírokkal, tőzsdével lesz kapcsolatos.

Külön felhívjuk a figyelmet az Erste Trader felületre (az előző fordulóban is volt ezzel kapcsolatos kérdés), az egyes elemzési módszerek gyakorlati használatára (pl. fundamentális elemzéssel kapcsolatos konkrét feladatok, technikai elemzéssel kapcsolatos alakzatok felismerése), valamint a befektetési alapokra. Ahogy haladunk előre az időben, a tesztsorok fokozatosan nehezednek – hiszen a Ti ismerteitek is folyamatosan bővülnek. Érdemes készülni, hiszen azon csapatok, akiknek jól sikerül a 3. (és a megismételt 2.) forduló, az úgy vonulhat téli pihenőre*, hogy esélyesként várja majd a januári utolsó fordulót…:)

*illetve csak félig, hiszen a piacok nem alszanak….

Javasolt tananyagok (megfigyelhettétek, hogy az első fordulóban is erősen kötődtek ezekhez a kérdések, így érdemes tanulmányozni ezeket!):

 

 • a POP-tankönyv IV. fejezete
 • a „Trader oktatóanyagok” és „Szakmai videók” moduljaiban található cikkek és videók
 • a „KEBA Akadémia” menüpontban elérhető második e-book és annak cikkei
 • az Erste Trader felületének ismerete
 • új tananyag: a befektetési alapokról szóló bamosz tájékoztató

 

Azt megfigyelhettétek, hogy sok az olyan feladat, melyet nem könnyű „kiguglizni”, ez természetesen szándékos. A fordulók során előnyben vannak azok a csapatok, amelyek már egy előzetesen megszerzett ismeretanyaggal, tájékozottsággal érkeznek és így könnyebben tudják értelmezni a kérdéseket.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a gazdasági sajtó figyelése olyan naprakész ismereteket ad, amely megkönnyíti a tesztforduló sikeres megoldását. Az előző két fordulóban is találkozhattatok ilyenekkel.


 

 

 

A 2015. november 25-i 2. tesztforduló témái és javasolt tananyagok

Már az első tesztsor is tartalmazott néhány tőkepiaci aktualitással kapcsolatos feladatot és egy-két rafináltabb kérdést, a másodikban ugyanerre számíthattok, de a tőkepiaccal (pl. tőzsdével) kapcsolatos kérdések aránya nagyobb lesz.

Külön felhívjuk a figyelmet az értékpapírokkal és a tőzsdével kapcsolatos általános ismeretekre, az egyes elemzési módszerekre, valamint az Erste Trader felületre.

Javasolt tananyagok (megfigyelhettétek, hogy az első fordulóban is erősen kötődtek ezekhez a kérdések, így érdemes tanulmányozni ezeket!):

 • az első tesztfordulóra kijelölt tananyagok (lásd lejjebb) közül a POP-tankönyv I-II-II. fejezete
 • a POP-tankönyv IV. fejezete
 • a „Trader oktatóanyagok” és „Szakmai videók” moduljaiban található cikkek és videók (azaz elemzési módszerek, értékpapírpiaci alapfogalmak)
 • a „KEBA Akadémia” menüpontban elérhető második e-book és annak cikkei
 • az Erste Trader felületének ismerete (azaz lesznek olyan kérdések, melyek kifejezetten a kereskedési platformra utalnak)

És nem győzzük hangsúlyozni, hogy a gazdasági sajtó figyelése olyan naprakész ismereteket ad, amely megkönnyíti a tesztforduló sikeres megoldását


 

Először a Facebook-on 2015. október eleje óta futó Tőzsde-kvíz, a Verseny 1. tesztfordulója és az Erste Trader kapcsán adunk tanácsokat.

a) A Facebook-on még a Verseny előtt sor kerül egy egyéni játékra, a Tőzsde-kvízre. Ehhez az 1. fordulóra is javasolt anyagok mellett legfőképpen az újságok olvasását ajánljuk (lásd lejjebb), hiszen a kvízben sok aktualitás jelenik meg. A Tőzsde-kvíz, amellett, hogy egy táblagép a díja, gyakorlatilag a versenyre való felkészülést is szolgálja!

 

b) Az első tesztforduló (2015. november. 11.):

Az első tesztforduló során elsősorban általános pénzügyi ismeretekről és képességekről kell számot adniuk a versenyzőknek, ezen belül természetesen megjelennek majd a hétköznapokhoz is kapcsolódó megtakarítási-befektetési ismeretek is.

Javasolt irodalmak:

1. A POP-tankönyv alábbi fejezetei: (I-II-III. fejezet)

2. A honlapon már az első fordulóhoz is, de a későbbiekben is hasznos segítség lesz az oldalunkon a „KEBA Akadémia” menüpontban elérhető első e-book. Az képregény két középiskolás, Laci és Zsanett történetét meséli el. A szövegbuborékokban rövid cikkekre való hivatkozásokat is találtok, a cikkek és az első tesztforduló témái hasonlóak lesznek. (A második e-book-ot és a videós szimulációkat is érdemes folyamatosan nézegetni, hiszen a verseny további részei erősen kapcsolódik az azokban is megjelenő témákkal.)

3. Hasznos lehet sok online, pénzügyekkel foglalkozó oldal, amely akár lehet blog is. És, mint korábban jeleztük, a Tőzsde-kvíz és a FB-oldalunkon elérhető egyéb anyagok szintén hasznosak lehetnek a készülés során. 😉

Már az első fordulóban is törekszünk arra, hogy az olyan kérdéseket (is) készítsünk, amelyek az elméleti ismereteket ötvözik az aktualitásokkal, azaz a sajtó követése hasznos lehet.

 

c) Az Erste Trader (regisztráció után egyből működik, de maga a Trader verseny november 9-én indul) rendszerének kiismeréséhez lásd az Trader oktatóanyagok modulban (jobbra) található cikkeket, videókat, hivatkozásokat! Ha még nem használtatok soha online tőzsdei rendszert, kezdjétek ezzel a rövid ismertetővel! Kereskedési tippeket sajnos nem tudunk adni, de az elemzési módszerekről hamarosan felkerül pár videó!

 

Javaslatok, tippek a készülés módjára:

 • Nem kell mindenkinek mindent elolvasni! Osszátok fel a tananyagot egymás között, de kezdjétek el időben!
 • A kiadott anyagokat áttanulmányozni érdemes, de nem szükséges A-tól Z-ig megtanulni. A teszt alatt ezeket (és bármely más forrást) használhatjátok.
 • A tesztforduló alatt bármit használhattok, de az idő limitált. Így érdemes minél több, a témával kapcsolatok online vagy hagyományos munkával felszerelkezni.
 • A tesztforduló technikai részleteivel kapcsolatban a honlapon érhetőek el majd egyéb információk.

 

A verseny egésze során javasolt a lentebb felsorolt gazdasági újságok olvasása, könyvek tanulmányozása és a filmek megtekintése.


 Tőzsdehírek külföldről:

Tőzsdehírek itthonról:

Egyéb pénzügyi oldalak, blogok:

 • pl. az index.hu és az origo.hu gazdasági rovata (ezek kicsit „lightosabbak”, mint a fentiek)

 

A versenyben regisztrált játékosok – igény esetén –  díjmentesen megkapják az Erste Befektetési Zrt. egyébként az ügyfeleknek szánt, aktualitásokat, ajánlásokat, elemzéseket tartalmazó hírleveleit.

Természetesen a többi csapattag is feliratkozhat az Erste hírleveire ezen a linken.

Tőzsdék:

Ajánlott könyvek:

 • Járai Zsigmond: A pénz beszél
 • Jaksity György: A pénz könnyelmű természete
 • Szeles Nóra: A tőzsdesztori – Emberközeli történetek a magyar tőkepiacról
 • André Kosztolányi munkái
 • Fellegi Tamás: Bárki lehet tőzsdés
 • Hornstein, Helmut: Tőzsdepszichológia befektetőknek
 • Burton G. Markiel: Bolyongás a Wall Streeten
 • Benjamin Graham: Az intelligens befektető
 • A Portfolio.hu befektetésekkel kapcsolatos füzetei
 • és sok más

Néhány tőzsdével kapcsolatos film:

Az Erste Trader rendszerének kiismeréséhez lásd az Trader oktatóanyagok modulban (jobbra) található cikkeket, videókat, hivatkozásokat!

Cikkkategóriák:
Kategória nélkül

Mondja el véleményét

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük