banner

Ajánló 2013

Szerző:

Ajánló 2013

2014. január 15én, 15 és 17 óra között kerül sor a 4. online tesztfordulóra, mely az előzőkhöz hasonlóan fog lebonyolódni. A forduló természetesen nem lesz könnyű, hiszen nagyon szoros az állás és muszáj valahogy rostálni a mezőnyt. 🙂 A forduló tematikája hasonló lesz, mint a 3. fordulóé, azaz az elmélet és a gyakorlat ötvöződése várható továbbra is. A 4. forduló során a korábbinál nagyobb súlyt fog kapni a Budapesti Értéktőzsde és az oda bevezetett vállalatok, azaz érdemes a BÉT honlapja mellett a hazai blue chipekkel kapcsolatos hírekre, jelentésekre is figyelni.

Azaz a korábban is javasoltakon kívül, illetve a www.bet.hu oldal és a jelentősebb online gazdasági lapok mellett az egyes blue chipek befektetőknek szóló oldalait is javasoljuk, pl.

https://www.otpbank.hu/portal/hu/IR_index

http://ir.mol.hu/hu

stb.

A blue chipek mellett megjelenhetnek más Prémium kategóriás részvények is a kérdéssorban.


 

A verseny 3. fordulójára 2013. december 11-én, 15 és 17 óra között kerül sor. A 3. forduló (és majd a januári 4. is) már sokkal több aktualitással kapcsolatos kérdést tartalmaz majd és természetesen az értékpapírok és a tőzsde lesz a középpontban. Érdemes készülni, mert a 3. és a 4. forduló során komoly változások lehetnek a csapatok rangsorában!

Az 1-2. fordulóhoz felsorolt irodalmak mellett a következőket ajánljuk most:

– A KEBA Akadémia menüpont alatt elérhető „E-book 2” és az abban lévő szöveges dokumentumok

– a http://www.internetsuli.hu/ honlap és ezen belül a „Megtakarítás, befektetés”, az „Értékpapírok”, a „Tőzsde” és a „Befektetési alapok” menüpontok

– korábban is írtuk, most még hangsúlyosabban érdemes figyelni a gazdasági sajtót


A verseny 2. fordulójára 2013. november 27-én kerül sor, mely  – hasonlóan az 1. fordulóhoz – sok általános pénzügyi témájú kérdést fog tartalmazni, de szintén lesz néhány tőzsdével és aktualitásokkal kapcsolatos feladat.

Az 1. fordulóhoz felsorolt, ott javasolt irodalmak mellett a következőket ajánljuk most:

 – POP-tankönyv (IV. fejezet)

 – valamint a korábban felsorolt újságok rendszeres tanulmányozása (láthattátok az 1. forduló kapcsán is, hogy hasznos…)

– A Budapesti Értéktőzsde honlapján található írás a tőzsde történetéről: http://bet.hu/topmenu/tozsde/tortenet

Ismét lesznek olyan kérdések, amelyek az olvasott ismeretek alkalmazását igénylik.


 

Ebben a dokumentumban abban kaphattok segítséget, hogy hogyan, milyen módon érdemes készülni a verseny egyes fordulóira. Először a Facebook-on 2013. szeptember 30-tól futó Tőzsde-kvíz, a Verseny 1. tesztfordulója és az Erste Trader kapcsán adunk tanácsokat.

a) A Facebook-on még a Verseny előtt sor kerül egy egyéni játékra, a Tőzsde-kvízre. Ehhez az 1. fordulóra is javasolt anyagok mellett legfőképpen az újságok olvasását ajánljuk (lásd lejjebb), hiszen a kvízben sok aktualitás jelenik meg. A Tőzsde-kvíz így gyakorlatilag a versenyre való felkészülést is szolgálja!

 

b) Az első tesztforduló (2013. 11. 06.) során nagymértékben támaszkodunk majd szakmai együttműködő partnerünk, a Pénziránytű Alapítvány által javasolt irodalmakra.

Az első tesztforduló során elsősorban általános pénzügyi ismeretekről és képességekről kell számot adniuk a versenyzőknek, ezen belül természetesen megjelennek majd a hétköznapokhoz is kapcsolódó megtakarítási-befektetési ismeretek is.

A forduló legjobb csapatát a Pénziránytű Alapítvány különdíjjakkal jutalmazza! (Részletek később.)

Javasolt irodalmak:

1. A POP-tankönyv alábbi fejezetei: (I-II-III. fejezet)

2. Már az első fordulóhoz is, de a későbbiekben is hasznos segítség lesz az oldalunkon a „KEBA Akadémia” menüpontban elérhető első e-book. Az képregény két középiskolás, Laci és Zsanett történetét meséli el. A szövegbuborékokban rövid cikkekre való hivatkozásokat is találtok, a cikkek és az első tesztforduló témái hasonlóak lesznek. (A második e-book-ot és a videós szimulációkat is érdemes folyamatosan nézegetni, hiszen a verseny további részei erősen kapcsolódik az azokban is megjelenő témákkal.)

3. Hasznos lehet sok online, pénzügyekkel foglalkozó oldal, amely akár lehet blog is. Ezek közül a Kiszámoló blogot ajánljuk és innen a „Személyes pénzügyek” és a „Bankok és banki termékek” című részekhez tartozó cikkeket.

http://kiszamolo.hu/tartalomjegyzek/

A blog stílusa időnként kissé provokatív és az egyszerű fogalmazásmódra való törekvés miatt természetesen a cikkek tartalma nem minden esetben teljesen pontos!

Már az első fordulóban is törekszünk arra, hogy az olyan kérdéseket (is) készítsünk, amelyek az elméleti ismereteket ötvözik az aktualitásokkal, azaz a sajtó követése hasznos lehet.

 

c) Az Erste Trader rendszerének kiismeréséhez lásd az Trader oktatóanyagok modulban (jobbra) található cikkeket, videókat, hivatkozásokat! Ha még nem használtatok soha online tőzsdei rendszert, kezdjétek ezzel a rövid ismertetővel!

 

Javaslatok, tippek a készülés módjára:

 • Nem kell mindenkinek mindent elolvasni! Osszátok fel a tananyagot egymás között, de kezdjétek el időben!
 • A kiadott anyagokat áttanulmányozni érdemes, de nem szükséges A-tól Z-ig megtanulni. A teszt alatt ezeket (és bármely más forrást) használhatjátok.
 • A tesztforduló alatt bármit használhattok, de az idő limitált. Így érdemes minél több, a témával kapcsolatok online vagy hagyományos munkával felszerelkezni.
 • A tesztforduló technikai részleteivel kapcsolatban a honlapon érhetőek el majd egyéb információk.

 

A verseny egésze során javasolt a lentebb felsorolt gazdasági újságok olvasása, könyvek tanulmányozása és a filmek megtekintése.


 Tőzsdehírek külföldről:

Tőzsdehírek itthonról:

Egyéb pénzügyi oldalak, blogok:

 • pl. az index.hu és az origo.hu gazdasági rovata (ezek kicsit „lightosabbak”, mint a fentiek)
 • http://kiszamolo.hu/

 

A versenyben regisztrált játékosok – igény esetén –  díjmentesen megkapják az Erste Befektetési Zrt. egyébként az ügyfeleknek szánt, aktualitásokat, ajánlásokat, elemzéseket tartalmazó hírleveleit.

Természetesen a többi csapattag is feliratkozhat az Erste hírleveire ezen a linken.

Tőzsdék:

Ajánlott könyvek:

 • Járai Zsigmond: A pénz beszél
 • Jaksity György: A pénz könnyelmű természete
 • Szeles Nóra: A tőzsdesztori – Emberközeli történetek a magyar tőkepiacról
 • André Kosztolányi munkái
 • Fellegi Tamás: Bárki lehet tőzsdés
 • Hornstein, Helmut: Tőzsdepszichológia befektetőknek
 • Burton G. Markiel: Bolyongás a Wall Streeten
 • Benjamin Graham: Az intelligens befektető
 • A Portfolio.hu befektetésekkel kapcsolatos füzetei
 • és sok más

Néhány tőzsdével kapcsolatos film:

Az Erste Trader rendszerének kiismeréséhez lásd az Trader oktatóanyagok modulban (jobbra) található cikkeket, videókat, hivatkozásokat!

Cikkkategóriák:
Kategória nélkül

Mondja el véleményét

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük