banner

Ajánló 2011

Szerző:

Az elődöntő tesztjéhez (02. 08.) ajánlott irodalom:

Az eddigiekben ajánlott oldalakon, könyveken, filmeken kívül az elődöntő tesztjére való felkészülésben hasznos lehet a Budapesti Értéktőzsde, illetve az ott szereplő vállalatok oldalaival kapcsolatos ismerkedés. Külön kiemeljük most is, de az eddigi tesztek alapján már ti is látjátok: sok kérdés megválaszolásához egyszerre kell némi elméleti-fogalmi jellegű ismeretanyag (hogy pontosan megértsétek a kérdést) és a napjaink pénzügyi folyamataiban való tájékozottság, amihez a gazdasági napisajtó rendszeres olvasását ajánljuk.

Az elődöntő tesztje, már csak az elődöntős csapatok magas tudásszintje miatt nem fog olyan kérdéseket tartalmazni, mint pl. "mi a különbség a részvény és a kötvény között". Azaz olyan kérdéssorral fogtok találkozni, amely valószínűleg kissé "megszórja" majd a mezőnyt. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg jó pozícióban lévő csapatok nem dőlhetnek hátra, de a most még hátrébb álló csapatoknak is jó esélyük van a döntőbe jutásra.

 

A második szimulációhoz (01. 11.) ajánlott irodalom:

Mivel a szimuláció során fiktív hírekre kell majd reagálnotok, emiatt nehéz irodalomjegyzéket javasolni. Általánosságban javasoljuk az eddigi anyagok áttanulmányozását (e-book-ok, internetsuli, pszáf, pénziránytű oldalak).

Ugyanakkor bár a hírek fiktívek lesznek, de mégis a valóságban is érvényes összefüggések alapján kell majd reagálnotok rájuk. Azaz a korábban javasolt gazdasági újságok jelenlegi és korábbi cikkei (pl. ezek), könyvek olvsgatása is hasznos lehet, csakúgy, mint a 2010/11-es versenyhez készült szimuláció is megtekintitése, hiszen az idei szimuláció szerkezete is hasonló lesz.

 

A második tesztfordulóhoz (12. 07.) ajánlott irodalom:

A korábbi fordulókra kijelölt anyagokon (e-book-ok, Ertse Trader fogalomtár, pszáf oldalak, stb.) kívül javasoljuk a következőket:

 • az internetsuli  "Megtakarítás, befektetés" menüpontjának 22. lapja (technikai elemzés)
 • a Budapesti Értéktőzsde rövid ismertetője az azonnali kereskedés fortélyairól: LINK és általában a BÉT működése, újdonságai
 • egy rövid "GYIK" partnerünk oldaláról: LINK
 • és hangsúlyosan javasoljuk a gazdasági sajtó napi rendszerességű olvasását (az ajánlott újságok listáját lásd lent)

Általában lehet mondani, hogy a 2. tesztforduló még inkább koncentrál majd az aktualitásokhoz kötődő ismeretekre, készségekre, a tesztsor így tehát jellemzően nem lexikai jellegű kérdéseket fog tartalmazni.

 

Az első szimulációhoz (november 9. 15-19 óra) ajánlott irodalom:

Egyrészt ugyanaz, mint az első tesztfordulóhoz, de mivel a szimuláció egy befektetési tárgyalást mutat be, emiatt javasoljuk, hogy a két e-bookra koncentráljatok. Az e-book-ok számos megnyitható dokumentummal is rendelkeznek, ne felejtsétek el azokat megnyitogatni. (AZ 1. tesztforduló több kérdése is ezekre vonatkozott – pl. a Kínára vonatkozó). Az egyes fogalmak megértéséhez segítséget nyújt az Erste Trader fogalomtára is és az internetsuli egyes fejezetei, melyek közül a következőket javasoljuk:

"Megtakarítás, befektetés" menüpont, 16., 17., 18., 19., 20., 21. A 23-asból pedig a 22-28-as lapok.

És persze továbbra is javasolt az egyes, lentebb felsorolt újságok napi szintű tanulmányozása.

 

 

Az első tesztfordulóhoz ajánlott irodalom:

Az első tesztforduló során elsősorban általános pénzügyi ismeretekről és képességekről kell számot adniuk a versenyzőknek, ezen belül természetesen megjelennek majd a hétköznapokhoz is kapcsolódó megtakarítási-befektetési ismeretek is. A tesztsor kérdései között több "gondolkodtató" és a pénzügyi hírek iránti tájékozottságot mérő feladat is lesz.

Javasolt irodalmak:

1. A POP-tankönyv alábbi fejezetei: II/5-7, III/8-10, IV/16-18, V/20, 24, 25.

3. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének információs oldalai közül a "Kézzelfogható pénzügyek" kiadvány és a megtakarításoktól szóló cikk. (PDF)

4. Már az első fordulóhoz is, de a későbbiekben is hasznos segítség lesz az oldalunkról elérhető két e-book ("Belépés a játékfelület" gombra kattintva) – több kérdés szervesen ezekhez fog kapcsolódni! ("Mibe fektessünk", "Részvényvásárlás")

 

Javaslatok, tippek a készülés módjára:

Nem kell mindenkinek mindent elolvasni! Osszátok fel a tananyagot egymás között, de kezdjétek el időben!

A kiadott anyagokat áttanulmányozni érdemes, de nem szükséges A-tól Z-ig megtanulni. A teszt alatt ezeket (és bármely más forrást) használhatjátok.

A tesztforduló alatt bármit használhattok, de az idő limitált. Így érdemes minél több, a témával kapcsolatok online vagy hagyományos munkával felszerelkezni.

A tesztforduló technikai részleteivel kapcsolatban a honlapon érhetőek el majd egyéb információk.

 

Emellett a verseny egésze során javasolt a lentebb felsorolt gazdasági újságok olvasása, könyvek tanulmányozása és a filmek megtekintése.


 Tőzsdehírek külföldről:

Tőzsdehírek itthonról:

A versenyben regisztrált játékosok díjmentesen megkapják az Erste Befektetési Zrt. egyébként az ügyfeleknek szánt, aktualitásokat, ajánlásokat, elemzéseket tartalmazó hírleveleit.

Természetesen a többi csapattag is feliratkozhat az Erte hírleveire ezen a linken.

Tőzsdék:

Ajánlott könyvek:

 • Járai Zsigmond: A pénz beszél
 • Jaksity György: A pénz könnyelmű természete
 • Szeles Nóra: A tőzsdesztori – Emberközeli történetek a magyar tőkepiacról
 • André Kosztolányi munkái
 • Fellegi Tamás: Bárki lehet tőzsdés
 • Hornstein, Helmut: Tőzsdepszichológia befektetőknek
 • Burton G. Markiel: Bolyongás a Wall Streeten
 • A Portfolio.hu befektetésekkel kapcsolatos füzetei
 • és sok más

Néhány tőzsdével kapcsolatos film:

Az Erste Trader rendszerének kiismeréséhez lásd az Erste modulban (jobbra) található cikkeket, videókat, hivatkozásokat!

Cikkkategóriák:
Kategória nélkül

Mondja el véleményét

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük