banner

A kereskedés kezdetei – 2017

Szerző:

Kedves Diákok,

Bár a honlapunk és partnerünk, az Erste Befektetési Zrt. honlapján rengeteg információ van arról, hogy hogyan tudjuk elkezdeni a kereskedést, mégis, jogos igényként merült fel, hogy a sok cikk és videó mellé kerüljön fel egy rövidebb ismertető is. Javasoljuk, hogy a verseny kezdete előtt próbáljátok ki a felületet, csináljatok néhány kötést. A verseny kezdetén visszaáll az eredeti egyenleg, azaz nem kell izgulni amiatt, hogy a verseny előtt hátrányba kerülnétek.

A korábbi évek tapasztalatai alapján úgy döntöttünk, hogy korlátozzuk az elérhető terméktípusok körét, ezáltal egyrészt egyszerűsödik a rendszer, másrészt a legnagyobb kockázatú termékek kiszűrésével talán kiegyensúlyozottabb lehet a hozamverseny. Ennek ellenére a kockázat továbbra is a játék természetszerű része, így alaposan fontoljátok meg, hogy mibe szeretnétek fektetni.

* Ajánljuk a 2020-ban készített videónkat az Erste Trader használatáról: https://youtu.be/sVkmNy_ik6k *

1. Első lépésként, kérjük, hogy nézzétek meg az Erste Trader webes verzióját, az Erste Trader Go-t (ez érhető el a honlapon látható link segítségével) bemutató  ismertetőket.

2. Második lépés lehet annak az eldöntése, hogy milyen termékkel akartok kereskedni. Ez az érdeklődéseteken kívül függ a kockázatviselési hajlandóságotoktól is. Az alább felsorolt fogalmakról a honlapon kívül itt olvashatsz bővebben.

A) Ez lehet részvény (vagy etf). Pl. Volkswagen részvény vagy pl. EEM feltörekvő piaci etf. Utóbbinak EEM:arcx a kódja az Erste Traderben, a Volkswagennek pedig VOW3:xetr. (Figyeljünk oda, hogy sok részvénynek van CFD-s „párja”. De könnyű megkülönböztetni: a részvények és ETF-ek zölddel, a CFD-k lilával vannak jelölve.)

B) Lehet tőkeáttételes termék: CFD (lilával van jelölve) A tőkeáttétel lényege, hogy pl. 100 dollár befektetésével 500 dollár értékű pozíciót veszünk fel (ha 5X a tőkeáttétel) így kockázatosabbak, mint a részvények. Itt lehet vételi és eladási pozíciókat is nyitni. A CFD-kről külön ismertető cikk készül. A hazai vállalatokat (pl. OTP, MOL, Richter) kizárólag CFD-n keresztül tudjátok elérni.

TIPP: Ha valaki rövidtávon spekulál, annak a játékprogram 15 perccel késleltetett adatai veszélyesek lehetnek. Javasoljuk pl. a következő oldalak használatát:

 http://finance.yahoo.com/

 http://www.investing.com/.

Itt hozzá tudtok férni az amerikai részvények (nem hivatalos) valós idejű árfolyamához.

3. Hogyan kereshetőek ki az Erste Trader Go-ban az egyes értékpapírok?

Több módon is.

A) Ha eleve tudjátok, hogy mivel akartok keresni, akkor használjátok a keresőt. (Pl: Volksw…..)

B) Ha nem tudjátok, akkor nézzetek szét a termékkínálatban. Pl. „Számla” menüpont, majd a „Kereskedési feltételek”, majd az alsó „Termék” legördíthető menü. Itt az adott termékcsoportra (pl. Részvényes CFD) kattintva láthatjátok az egyes értékpapírok neveit és szimbólumait (pl. VOW3:xetr).

A „Kedvenceket” is szerkeszthetitek, felvehettek oda új értékpapírokat. Figyeljetek oda: a részvények és ETF-ek zöld ikonnal, a CFD-ek lila ikonnal vannak jelölve!

Ha rátaláltatok a keresett instrumentumra és kereskedni is akartok, akkor a „Kereskedés” ikonra kattintav jön elő a megbízási ablak. Érdemes a megbízás típusát „piacira” állítani, ekkor biztosan teljesül az ajánlat. Megadhattok limitárat is, ha csak egy adott árfolyamon érdekel benneteket a részvény. A teljesülés ebben az esetben attól függ, hogy az árfolyam eléri-e az adott szintet.s.

FONTOS: A játékprogram sajnos nem kezeli az osztalékjóváírást. Azaz hiába fizet pl. a France Telekom adott napon részvényenként x euró osztalékot a valóságban, a játékprogramban ez nem jelenik meg. Emiatt javasoljuk, hogy az ún. ex-dividend day napon, azaz szelvényvágás előtt adjátok el azokat a részvénypakkokat, amelyek jelentős osztalékot fizetnek, majd szelvényvágás után vegyétek vissza. Ugyanis szelvényvágás után rendszerint az árfolyam kb. annyit esik, amennyi az osztalék értéke. Kis osztalékhozamú részvények esetén ennek kisebb a jelentősége, vagy egyáltalán nincs. Azt, hogy az adott társaság mikor és mennyi osztalékot fizet, a nagyobb pénzügyi oldalakon megtalálhatjátok. (Pl. http://www.thestreet.com/dividends/index.html, marketwatch.com, http://finance.yahoo.com/, stb.). Magyar vállalatok esetén nincs probléma, hiszen ők a verseny időszaka alatt nem fizetnek osztalékot…:)

Ha tőkeáttételes terméket választotok, még inkább fontos lesz a kockázatkezelés, azaz mennyi az a maximális összeg, amit hajlandóak vagytok elveszíteni egy ügyleten. A pozíció méretezését és a stop loss (veszteségszabályozó megbízás) szintjét ehhez kell igazítani. CFD befektetés esetén mindenképp javasolt a nemrég publikált cikkünk elolvasása.

 

4. A negyedik lépés annak az eldöntése, hogy akkor most mit is csináljunk….ebben nem tudunk segíteni. Figyelhetitek a híreket, elemzéseket, hírleveleket és dönthettek azok alapján. Tanulmányozhatjátok a grafikonokat és kereskedhettek azokat elemezve. Indulásnak az „Ajánló” menüpontban lévő hazai és külföldi újságokat ajánljuk, az egyes terméktípusokhoz pedig a Trader oktatóanyag modulban és a KEBA Akadémia menüpont 2010 E-book 2 anyagában találhattok ismertető anyagokat.

A verseny két és fél hónapig tart, felesleges kapkodni. Legyen a csapatnak terve, stratégiája, beszéljétek meg ezeket egymással. Milyen termékekkel akartok kereskedni, hogyan hozzátok meg a döntéseket, a kockázatkezelés módjai. A kapkodás a számla lefelezésének, esetleg lenullázásának jó eszköze. Ugyanakkor meg kell ragadni a kínálkozó lehetőségeket. Azaz határozottság kell, de nem kapkodás. Ez nem könnyű….

További kérdések esetén:

Erste Trader helpdesk: helpdesk@erstetrader.hu

Erste Trader ügyfélszolgálat: 06-1-2355-151.

Cikkkategóriák:
Trader oktatóanyagok

Mondja el véleményét

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük