banner

2. szimuláció – 2012. 01. 11-12.

Szerző:


Tisztelt Diákok!

2012. január 11-12-én kerül sor a 2. szimulációra, ami egyben az utolsó Ilias-forduló. Ekkor dől el, hogy melyik 10 csapatnak marad esélye a fődíjak elnyerésére. (Az Erste Trader hozamverseny viszont 2012. 01. 19-ig tart!)

FRISS – néhány technikai tanács.

1. A programot csak egy gépen futtassátok! Ha több gépen futtatjátok, akkor a pontozás lehet, hogy összezavarodik.

2. Ha a képet, vagy a szöveget kicsinek találjátok, ki tudjátok nagyítani a CTRL és a + gomb egyidejű megnyomásával. Bizonyos böngészők menüsorában eleve van egy + gomb, ezzel is tudtok állítani. (Magán a programon belül nem tudtok pl. betűméretet állítani.)

3. Ha végeztetek a 10. hírrel is, az ablakot zárjátok be és jelentkezzetek ki az Iliasból.

4. Technikai probléma esetén az Aleas helpdeskjét keressétek.

A szimuláció két napig lesz elérhető, január 11-én, reggel 8 órától január 12-e éjfélig. Ezen időtartamon belül a szimuláció megnyitható és végigjátszható (természetesen csak egyszer).

A 2. szimuláció ugyanúgy videós technikával készült, mint az 1. szimuláció, de tartalmilag most más jellegű lesz. Ezúttal nem egy tárgyalóteremben kell kiszolgálni az ügyfél igényeit, hanem egy tv-híradóban látott hírekre kell majd megfelelően reagálnotok.

A szimuláció menete a következő lesz:

1. A játékban adott gazdasági és pénzügyi hírekre kell reagálnotok, mégpedig hosszú távú befektetési szempontok alapján. Azaz nem 1-2 hetes trendeket kell meglovagolnotok, de persze előfordulhat olyan szituáció is, amikor egy „long time investor” is inkább kivár.
Összesen tíz alkalommal kell döntést hoznotok, mégpedig úgy, hogy a felkínált 5 befektetési lehetőség közül kell kiválasztanotok a legjobbat.

2. Az egyes híreket egy tv-stúdióban láthatjátok, majd a hírt szöveges módon is megjeleníthetitek. Miután kellően értelmeztétek a hírt és sikerül eltalálnotok az adott hírhez leginkább illeszkedő válaszlehetőséget, 2 pontot, ha a döntésetek jó, de nem a legjobb, akkor 1 pontot kaptok. Lesznek olyan válaszlehetőségek is, amelyek nem függnek össze a hírrel, ezért 0 pont jár, de ha a hírhez kapcsolódó folyamatokhoz képest ellenkező irányú pozíciót vesztek fel, akkor az sajnos -1 pontot jelent!

3. Az egyes hírek nem függnek össze, azaz nem egy portfoliót kell építenetek, hanem minden egyes szituációra az adott hír, vélekedések alapján kell reagálni.

4. A reagáláskor az egyes szövegekben megadott híreket és vélekedéseket kell figyelembe venni. Megfelelő indoklással, vagy speciális esetek idézésével természetesen szinte minden lehetőséget meg lehetne indokolni, de mi az egyes makrogazdasági, vállalati, pénzügy-politikai fejlemények kapcsán az általános esetekre gondolunk. Néhány döntés így is alapos mérlegelést kíván, de vigyázzatok, nehogy túlkombináljátok a választ!

5. A hírekben sokszor fiktív államok és cégek szerepelnek. Amennyiben valóban létező instrumentumok (pl. amerikai dollár vagy olaj) vannak megadva a válaszlehetőségek között, abban az esetben az adott instrumentum valós gazdasági-szerepét kell figyelembe venni.

A szimuláció folyamán a megszerezhető pontszám 20 pont

A felkészüléshez adtunk némi támpontot az Ajánló menüpontban.

 

Az Erste Trader felületén zajló hozamverseny 2012. 01. 19-ig tart, ennek kapcsán is kívánunk sikeres (ügyletekben gazdag) boldog új évet minden versenyzőnknek és felkészítő tanáraiknak!

Cikkkategóriák:
Kategória nélkül

Mondja el véleményét

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük