banner

Versenyszabályzat 2021

Szerző:

TŐZSDEJÁTÉK KÖZÉPISKOLÁSOKNAK!
ÉRTÉKPAPÍRPIACI TANULMÁNYI VERSENYSZABÁLYZAT

2021/2022-es tanév

 

A Közép-Európai Brókerképző Alapítvány – együttműködve fő szakmai partnereinkkel, az Erste Befektetési Zrt.-vel és a Budapesti Értéktőzsdével – ismét meghirdeti a középiskolás diákok számára az értékpapírpiaci témájú versenyét.

A verseny célja a középiskolások pénzügyi műveltségének emelése, a tudatos pénzügyi magatartás kialakítása. A versenyen legjobban szereplő diákok jelentős része az itt megszerzett tudását hasznosítani tudja a későbbi tanulmányai során is.

 

Fontosnak tartjuk rögzíteni, hogy a verseny túlnyomó része online zajlik, kizárólag az országos döntő kíván személyes megjelenést, ugyanakkor – a tavalyi évhez hasonlóan –  felkészülünk arra az eshetőségre is, ha az országos döntőt is online tudjuk csak megtartani.

 

 1. A jelentkezés feltételei

A versenyben középiskolák nappali tagozatos diákjaiból összeállított, háromfős csapatok vehetnek részt. A versenyben részt vehetnek a már érettségizett, de középiskolai jogviszonnyal rendelkező diákok is. Az iskolák több csapatot is indíthatnak, de egy tanuló csak egy csapat tagjaként vehet részt a versenyben. Egy csapatban lehet több iskolából is diák. A csapat névsorát és egyéb adatait a regisztrációkor meg kell adni. Minden csapat a saját felhasználói nevével és jelszavával tud majd belépni a versenyfelületekre.

Figyelem! Két helyen kell regisztrálni! Először az Ilias felületen, aztán az Erste Trader rendszerében.

A regisztráció határideje: 2021. november 3. A regisztráció várhatólag október 02-én nyílik meg.

Már a regisztrációs periódusban is gyakorolhattok:

 • Nagyon ajánlott az Erste Tradert „büntetlenül” próbálgatni, gyakorolni (az egyenleg a játék kezdetekor visszaáll az eredeti összegre, a gyakorlás során megnyitott vételi vagy eladási pozíciók is törlődnek).
 • Az 1. tesztforduló (majd a többi) tematikája az „Ajánlott irodalom menüpontban lesz olvasható.

Partnereink

A verseny során szoros együttműködő partnereink az Erste Befektetési Zrt., mely a tőzsdés kereskedési felületet biztosítja, a Budapesti Értéktőzsde, a Budapest Institute of Banking, valamint az Aleasgroup, amely a tesztfelületért felelős. További partnereink a KELER és a Concorde Értékpapír Zrt.

 

 1. A verseny menete
  2.1. Regisztráció 2020. október 02. – november 03.

A regisztráció a www.kebaverseny.hu oldalon zajlik.  A regisztráció szabályai: (Figyelem! Két helyen kell regisztrálni!)

 1. A) „Ilias regisztráció”
  A jobb oldalon található „Ilias regisztráció” gombra kattintva regisztráljátok a csapatot. Kérjük, hogy a csapatnév tartalmazza az adott iskola OM azonosítóját is. (Pl. tőzsdecápák_032558) Ez nemcsak azért hasznos, mert a két különböző rendszerbe regisztrált, egyébként hasonló nevű csapatok nem keverednek össze, de az egyes népszerű csapatneveket már nem foglalják le az első napokon. A csapatnév megadása után ki kell tölteni a regisztrációs ablak többi részét is. Kérjük, figyeljetek oda arra, hogy aktív e-mailcímet adjatok meg. A regisztráció akkor lesz teljes, ha a regisztráció során megadott emailcímre érkező levelet megnyitjátok és az abban lévő megerősítő linkre rákattintotok.

Informatikai ügyek esetén keressétek az Aleas helpdesket helpdesk@aleasgroup.com emailcímen, vagy a 06 (1) 909 1164-as telefonszámon. (Hétköznap: 09:00-17:00-ig)

 1. B) Az oldalon történő regisztráció után regisztráljatok az Erste Trader rendszerébe is a jobb oldalon látható „Erste regisztráció” gomb segítségével. A csapatnév ugyanaz legyen, mint amit a kebaverseny.hu oldalra történő regisztráció során választottatok. (Bizonyos karaktereket  – „ő”, „ű” –  sajnos nem fogad el a rendszer – így pl. „tőzsdecápák_032558 helyett regisztráljatok pl. „tozsdecápák_032558” néven. Az OM azonosító szerepeltetése azért fontos, mert így a két, informatikailag egymással nem kapcsolódó felületen regisztrált csapatok könnyen összevethetőek.

Az  Erste-től kapott e-mail fogja tartalmazni azt a számsort, melyet a bejelentkezési felületen begépelve beléphettek az online számlátokba. A bejelentkezési felület a honlapunk bal oldalán látható „Játékok indítása” nevű modulban lévő „Erste Trader” ikonnal tudjátok elérni. Javasolt az Erstétől kapott e-mail továbbítása a csapattársaknak, valamint a számsor biztos helyre való feljegyzése is.

User ID: 123456
Password: megadott jelszó

A regisztráció és bejelentkezés után a csapatok a saját számlájukat láthatják, ennek a terhére végezhetnek kereskedési tevékenységet. A verseny kezdetéig nyugodtan gyakorolhatnak, a verseny kezdetekor visszaáll a kezdő egyenleg. (Érdemes gyakorolni és nem „éles” körülmények között kattintani a „vétel” gombra az „eladás” helyett…:) )

A platformmal kapcsolatos kérdéseket itt tegyétek fel: helpdesk@erstetrader.hu, Erste Trader Ügyfélszolgálat: 06-1-2355-151

A verseny mindkét részén indulni kell. Amelyik csapat csak az egyik helyen regisztrál, vagy csak az egyik helyen mutat aktivitást, azt nem zárjuk ki, de amellett, hogy emiatt egyes tesztfeladatok nehezebbek lehetnek, az elődöntőbe sem juthatnak.

 

2.2. Selejtező 2021. november 3. – 2022. január 14.

2.2.1.Selejtező felépítése

A selejtező részei:

 1. A) Tesztek és feladatok – Indulás: november 3. 15:00
  A selejtező során három alkalommal kerül majd sor tesztfordulóra. A teszt online zajlik, a kebaverseny.hu oldalról elérhető Ilias versenyfelületen. A tesztek a kijelölt időpontokban lesznek elérhetőek és csak a regisztrált játékosok láthatják. Az egyes kérdésekhez 4-4 lehetséges válasz tartozik, ebből egyet kell majd megjelölni. A kérdések alapvetően szövegesek, de felbukkannak majd képek, ábrák és filmrészletek is, a lehetséges válaszlehetőségek ezekhez fognak kapcsolódni. Az egyes tesztek kitöltése után, követve az Ilias könnyen átlátható protokollját,  az „elküld” gombra kattintva küldhetitek el a válaszaitokat.
  Az egyes tesztfordulók lebonyolítása eltérő lesz. Az első  tesztforduló megoldására több nap is lehetőség áll majd, a többinél viszont már csak 3-3 óra lesz a rendelkezésre álló idő. Javasoljuk, hogy egyszerre egy gépen nyissátok meg a tesztsort. Ha több gépen is megnyitjátok, elképzelhető, hogy a rendszer „összezavarodik”.

A tesztfordulókhoz való felkészüléshez az „Ajánló” menüpontban lesznek felsorolva az ajánlott irodalmak, emellett rendelkezésetekre állnak a „KEBA Akadémia” menüpontban publikált videók is.

A felkészülésben segítség lesz még az oldalunkon elérhető Kvíz modul is, melyben számos olyan kérdés lesz, mint amilyenekkel a fordulók során is találkozhattok és a Tőzsdejáték YouTube-csatornáján futó korábbi és aktuális videók.

 

 1. B) Tőzsdejáték Indulás: november 3.

A tőzsdejáték felületét az Erste Befektetési Zrt. biztosítja. A verseny honlapján található link segítségével lehet a játékfelületet indítani.

Az Erste Traderbe történő regisztráció után a csapatok azonnal használhatják az Erste Trader rendszerét, kipróbálhatják az egyes funkciókat, kereskedhetnek. A játék kezdetekor az egyenleg visszaáll az eredeti állapotba (10 millió forint).

Minden csapat kap 10 millió virtuális forintot. Ezzel szabadon gazdálkodhat a tőzsdejáték végéig, azaz 2021. január 14-ig (USA tőzsdezárásig). A tőzsdei kereskedési felület használatáról, az egyes termékek jellemzőiről részletesebb tájékoztatást ad az Erste Trader saját oktatói felülete, illetve a www.kebaverseny.hu honlapon lévő ismertetők is. Fontos, hogy az egyes ügyletek után a rendszer (virtuális) jutalékot számol fel, ezzel a csapatoknak mindenképp kalkulálniuk kell (túl kicsi értékű megbízás esetén a jutalék aránytalanul magas lehet a fix minimumdíj miatt).

A 10 millió virtuális forint felhasználásról a csapatok maguk dönthetnek: fektethetnek egy részvénybe, fektethetnek egy adott tőzsdén néhány részvénybe, de akár több tőzsdén is kereskedhetnek párhuzamosan. A részvénykereskedésen kívül elérhetőek lesz az ún. CFD-k is, utóbbiak tőkeáttétellel működnek, emiatt a kockázatuk is jelentősebb, így kellő óvatosságot javaslunk! A hazai vállalatokat részvény formájában nem, de CFD formájában elérhetitek az Erste Trader rendszeren keresztül.

Annak a kiválasztásához, hogy milyen befektetési termékeket válasszunk, támpontot jelenthetnek a hazai és a külföldi online lapok, például: www.napi.huwww.portfolio.hu, www.marketwach.com, www.yahoo.finance.com, https://seekingalpha.com/– és az Erste hírlevelei.

Mivel a kereskedés külföldi tőzsdéken folyik, ezért az adott devizában kell folytatni a kereskedést, 2021. január 14-én, USA tőzsdezáráskor viszont a forintban számolt eredmény lesz a döntő (a program automatikusan nyilvántartja majd a vagyont forintban is, azaz január 15-én csak ezért felesleges devizát váltani). Így a részvényekben rejlő kockázat mellett a játékosoknak számolni a kell a devizakockázattal is (azaz, lehet, hogy egy euróban nevesített részvénnyel elért, látszólag jobb eredmény alatta marad egy dollárban nevesített részvényen elért eredménnyel szemben, vagy fordítva.). A részvényeket is felesleges csak a zárás miatt eladni, az összesített eredmény ugyanis egyenlő a pozíciók értékével plusz a készpénzállománnyal.

A tőzsdejáték során javasoljuk kereskedési napló vezetését (papíron, vagy excelben) a verseny további részei (elődöntő, döntő) során ugyanis a tőzsdejátékhoz kapcsolódó feladatokkal (is) találkoznak a versenyzők: az elődöntő egyik feladata a korábbi években egy olyan esszé volt, melyben a kereskedési időszak alatti tevékenységüket foglalták össze a csapatok.

Fontos, hogy a selejtező mindkét részén (azaz a teszteken, szimulációkon és a tőzsdejátékon is) indulni kell.

Az elődöntőbe kerül az Ilias felületén futó verseny (tesztek és szimulációk) 1-10. helyezettje, valamint az Erste felületén futó tőzsdejáték 1-10. helyezettje. Viszont az a csapat, amely csak a selejtező egyik felén mutat aktivitást, nem juthat be az elődöntőbe, helyezésétől függetlenül. Az Ilias felületen aktivitásnak minősül legalább három fordulón való részvétel, illetve a 4 tesztforduló során megszerezhető összpontszám minimum 50%-ának a megszerzése. Az Erste Trader rendszerben aktivitásnak minősül legalább 10 ügylet kötése, melyben lehetnek vételi és eladási irányúak is. A korábbi évek tapasztalatai alapján javasoljuk, hogy az ügyletek folyamatosan történjenek, hiszen, mint fentebb írtuk, az elődöntő és a döntő feladatainak egy része a csapat kereskedéséhez kapcsolódik.

Tehát ha egy csapat a teszfordulók és a beküldött feladat alapján az 1-10. csapat között végez, akkor juthat be az elődöntőbe, ha teljesíti az Erste Trader minimum követelményt. 

Tehát ha egy csapat az Erste Trader hozamversenyben az 1-10. csapat között végez, akkor juthat be az elődöntőbe, ha teljesíti a 3 tesztforduló kapcsán a minimum követelményt. 

Fontosnak tartjuk az iskolák közötti esélyegyenlőség elvét is, emiatt a selejtező Ilias-os részéből egy iskolából maximum  kettő csapat kerülhet az elődöntőbe. Természetesen a versenyre bármennyi csapat regisztrálhat egy adott iskolából, de így egymással is rivalizálniuk kell. Amennyiben egy adott iskolából pl. négy csapat is bekerül az Ilias felületén futó verseny első tíz helyezettje közé, akkor a leghátrébb végző csapatok helyett a 11-12.. helyezett csapat kerül be az elődöntőbe. Az Erste Trader felületén futó verseny kapcsán ilyen korlátozás nincs, azaz innen egy iskolából akár 10 csapat is továbbjuthat.
A szabály bevezetésére azért volt szükség, hogy a verseny elődöntőjéből és döntőjéből a kevesebb csapatot indító iskolákat ne tudják „kiszorítani” a sok csapatot indító iskolák.
Amennyiben valamelyik csapat mind az Ilias rangsorban, mind az Erste Traderen folyó versenyben bekerül a top 10-be, abban az esetben abból a részből jut tovább, ahol jobb helyezést ért el.
Amennyiben két csapat ugyanolyan pontszámmal végez az Ilias rangsorban, abban az esetben az Erste Trader-en elért eredmény alapján rangsoroljuk őket.

Az egyes fordulók időpontjáról és a maximális pontszámokról az alábbi táblázat tájékoztat:

FIGYELEM! Az alábbi időpontok egyelőre tervezett időpontok.

  Tesztek és versenyszimulációk Pontszám Tőzsdejáték
2021. 10. 20 – 11. 03. Regisztráció • A verseny 2021. 11.03-től 2022. 01. 14-ig tart

 

• Indulás: 10 millió virtuális forint

 

 

 

 

 

2021. 11. 03- 2021. 11.10.

– azaz az első tesztet a kijelölt napok alatt bármikor kitölthetitek

1. teszt: általános pénzügyi és alapvető értékpapírpiaci ismeretek 15
2021. 12. 01.

(szerda)

15:00 – 18:00

2. teszt: értékpapírok és a tőzsde 20
2021. 12. 15. – 15:00 – 18:00 12. 17. 3 teszt: információkeresés és értékpapírpiaci ismeretek 20
2022. 01. 12. (szerda)

15:00 –  16:15 18:00

3. teszt: értékpapírok és a tőzsde 30

 

2.2.2. Elődöntő – 2022. január közepe

Az online feladatok kapcsolódni fognak a selejtező feladataihoz (benne a tőzsdejátékhoz is!) és egyben a döntőhöz is, az elődöntő egyik feladata a korábbi években egy olyan esszé volt, melyben a kereskedési időszak alatti tevékenységüket foglalták össze a csapatok. Várhatóan nemcsak a már megszerzett ismereteitek, hanem kreativitásotok is sokat fog számítani. A részletekről 2022. elején tájékoztatunk benneteket. A selejtező és az elődöntő eredményei alapján kerülhetnek a csapatok a döntőbe.

2.2.3. Döntő 2022. február/március eleje

A döntő helyszíne várhatólag a Budapesti Értéktőzsde épülete lesz. A döntő feladatai között lesznek olyanok is, amely a verseny korábbi szakaszaihoz ( tesztek, tőzsdejáték) kapcsolódnak. A zsűriben – a verseny hagyományaihoz híven – neves, a pénzügyek világában mozgó személyek foglalnak majd helyet (BÉT, KELER vezetők, brókerházak vezetői, elemzői)
A döntőre való utazás költségeit a szervező állja.

A versenybizottság fenntartja a jogot, hogy előre nem látható körülmények esetén módosítsa az egyes fordulók időpontját és a lebonyolítás módját!

 

 1. Nyeremények
  Fontosnak tartjuk, hogy a kiemelkedő teljesítményt nyújtó csapatok (és tanáraik) munkáját megfelelően díjazzuk. A nyeremények egyrészt szakmai jellegűek, másrészt értékes és egyedi tárgynyereményeket is kapnak a döntőbe jutott diákok.
 2. A) Fordulónyeremények!
  A selejtező fordulóinak és a Trader különverseny győzteseit külön-külön is jutalmazzuk. (Amennyiben az adott fordulóban több csapat is holtversenyben áll, abban az esetben sorsolással dől el, hogy kié lesz a nyeremény.)
 3. B) A döntő díjazása (fődíjak):
 4. helyezett csapat:
 • A 120 órás tőzsdei szakvizsgára felkészítő tanfolyamon való ingyenes részvétel (jelenlegi ára 317.500 Ft) a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és a Budapest Institute of Banking felajánlása révén. A BÉT belső szabályzata szerint minden brókercég, amely a BÉT-en akar kereskedni, rendelkeznie kell minimum egy olyan szakemberrel, aki rendelkezik tőzsdei szakvizsgával.)
 • egyhetes nyári gyakorlat az Erste Befektetési Zrt.-nél
 • látogatás a a Concorde Értékpapír Zrt-nél
 • tárgynyeremény: okosóra minden csapattag számára
 • szakkönyvcsomag
 • Látogatás pénz-és tőkepiaci intézményekben (Budapesti Értéktőzsde, Központi Elszámolóház és Értéktár Rt.)
 1. helyezett csapat:
 • látogatás az Erste Befektetési Zrt.-nél és a Concorde Értékpapír Zrt-nél
 • tárgynyeremény: egy-egy okosóra minden csapattag számára
 • szakkönyvcsomag
 1. helyezett csapat:
 • látogatás az Erste Befektetési Zrt.-nél és a Concorde Értékpapír Zrt-nél
 • tárgynyeremény minden csapattag számára
 • szakkönyvcsomag
 1. helyezett csapat:
 • látogatás az Erste Befektetési Zrt.-nél és a Concorde Értékpapír Zrt-nél
 • tárgynyeremény minden csapattag számára
 • szakkönyvcsomag
 1. helyezett csapat:
 • látogatás az Erste Befektetési Zrt.-nél és a Concorde Értékpapír Zrt-nél
 • tárgynyeremény minden csapattag számára
 • szakkönyvcsomag

 

Egyéb nyeremények, díjak:

 • A döntőbe és az elődöntőbe jutott csapatok tagjai megkapják a BÉT által összeállított ajándékcsomagot.
 • Az 1. helyezett csapat tanára választható ajándékutalványt nyer 75.000 Ft értékben*.
 • A 2. helyezett csapat tanára választható ajándékutalványt nyer 50.000 forint értékben*.
 • A legjobb határon túli iskola csapata különdíjban részesül (amennyiben legalább az elődöntőig eljut és abban részt vesz). A különdíj egy néhány napos magyarországi látogatás, melynek költségeit a verseny szervezője állja. Amennyiben a csapat a döntőig is eljut, akkor a két látogatást igyekszünk összekapcsolni.

*Ennek feltételei: A csapatnak már a regisztrációkor meg kell adni a felkészítő tanárnak a nevét és a felkészítő tanár személye nem változhat a verseny során. 2. A felkészítő tanár személye bárki lehet, de az ajándékutalvány csak a versenybe regisztráló diákok iskolájának tanárainak jár. 3. A felkészítő tanárnak meg kell jelenni a verseny döntőjén is.

A nyereménylista előre nem látható körülmények esetén módosulhat.

A versenybizottság a változtatás jogát fenntartja!

A versennyel kapcsolatos információk a verseny folyamán frissülhetnek, erről a verseny honlapján lehet tájékozódni. Amennyiben sem itt, sem a verseny honlapjának információs menüpontjai segítségével nem találsz választ a kérdésedre, felteheted azt a keba@brokerkepzo.hu címen vagy a 06 70 222 4240-es számon.

 1. szeptember 27.

 

Cikkkategóriák:
A verseny szabályai

Hozzászólások lezárva.