banner

Ajánlott irodalom 2018

Szerző:

Ebben a dokumentumban a verseny egyes szakaszainak, tesztfordulóinak tematikájáról adunk információkat. Ha legörgettek, ott megtaláljátok azokat az újságokat és filmeket, amelyeket a verseny egésze alatt javaslunk.

Az Erste Trader rendszeréről egy külön menüpont szól (Oktatóanyagok -> Trader oktatóanyagok).


A 2019. 02. 13-i elődöntős tesztforduló témái és javasolt tananyagok

A rendkívül szorosan végződött selejtezőfordulókat követően az elődöntős tesztben gyakorlatilag mindenre számíthattok. Új témakör nem lesz, hanem a selejtező 4 fordulóján terítékre került témák lesznek ismét, tehát lesznek kérdések adott értékpapírtípusokkal és egyéb befektetési formákkkal kapcsolatban, lesznek elemzési módszerek, számítások, a világ tőkepiaci múltjával és jelenével kapcsolatos kérdések, felmerülhet tőzsdepszichológia és minden más is. Ahogy az utolsó 2 tesztfordulóban, úgy most is fontos szerepet kap majd a hazai tőkepiac, a kérdések negyede-harmada erre fog vonatkozni. (BÉT, hazai nagyvállalatok, hazai kötvénypiac, hazai befektetési alapok.) Tehát hiába tájékozott valaki a nemzetközi témákban, vagy hiába profi trader, ha nem tudja, hogy melyik a négy hazai blue-chip, nehezen tud bekerülni a döntőbe. 🙂

A készüléshez azt javasoljuk, hogy a selejtezőfordulókra javasolt irodalmakat előre beosztva kezdjétek el áttekinteni és ne csak akkor, amikor az esszé már kész van. Az adott irodalmak (cikkek, videók) mellett természetesen mást is kereshettek, amely az adott témákhoz passzol. Egy forrást adunk meg csak most, a befektetési alapokhoz, mivel korábban ilyen nem volt: http://www.bamosz.hu/

Láthattátok, hogy eddig is voltak „kikereshetetlen” kérdések és voltak olyanok, amelyre a választ egy adott honlapon lehet csak megfelelően megtalálni. Ezért is fontos, hogy tudjátok előre, hogy adott témákat, adatokat mely honlapokon érdemes nézni.

 

 


A 2019. január 9-i 4. tesztforduló témái és a javasolt források

A negyedik fordulóban is számíthattok az korábbi fordulóban megismert témákkal, azaz:

 • értékpapírok (részvények, kötvények, ETF-ek, CFD-k, ezek jellemzői)
 • elemzési módszerek (fundamentális és technikai elemzés)
 • az Erste Trader platformmal kapcsolatos kérdések
 • tőzsdetörténelem (a világ tőkepiacainak története a tulipánhagyma-őrülettől egészen máig)

A korábban javasolt irodalmakon túl a következőket javasoljuk:

Kötvények, kötvénypiac (a kötvények árfolyama, hozama, az ezere ható tényezők):

 • https://penzugyifitnesz.hu/kamat-es-hozam-mi-a-kulonbseg/
 • általában, a sajtóban a kötvénypiaccal kapcsolatos hírek, információk, pl: https://www.portfolio.hu/deviza-kotveny/kotvenypiac
 • http://www.allampapir.hu/

A befektetésekre, a tőzsdére ható makrogazdasági tényezők (pl. jegybanki politika, gazdasági növekedés, foglalkoztatottság, stb.):

 • http://abszoluthozam.hu/tudastar/tozsde/5_makrogazdasag_es_tozsde.php
 • https://www.xtb.com/hu/tozsde-kezdoknek/a-makroadatok-fontossaga

Itt az elmúlt 10 év jegybanki politikái:

 • https://penzugyifitnesz.hu/mi-a-jegybanki-alapkamat-elmagyarazva/
 • https://penzugyifitnesz.hu/igy-hat-az-emelkedo-kamatkornyezet-a-gazdasagra/
 • https://penzugyifitnesz.hu/penz-a-qe-programbol/

Lehet számítani olyan kérdésekre, amely az elmúlt időszak makrogazdasági fejleményeivel kapcsolatos.

A fent javasolt oldalak egy része tartalmaz reklámokat vagy egyéb ajnlásokat, mi természetesen csak magukat a linkeken elérhető tartalmakat ajánljuk.

A hazai tőkepiac intézményei (BÉT, KELER) és a hazai tőkepiaccal, a BÉT-en szereplő részvénytársaságok kapcsolatos hírek és információk

 • https://www.bet.hu/Befektetok/Termekcsoportok
 • https://www.bet.hu/site/Magyar/tartalmak/Kibocsatok/BET-elemzesek/A-BET-piacfejlesztesi-programja-kis-es-kozepes-tokeerteku-reszvenyekre
 • Az egyes, a BÉT Prémium kategóriájában vállalatok honlapjai, jelentései (láthattátok, hogy a 3. fordulóban is volt ilyen kérdés).

A 3. fordulóhoz hasonlóan most is jó megoldás lehet egyfajta munkamegosztás. Azok a csapatok tudnak igazán sikeresek lenni, ahol mindenkinek megvan a maga szerepköre, így érdemes az 1-3. fordulóra és a 4. fordulóra javasolt irodalmak egy részét is felosztani.


A 2018. december 12-i 3. tesztforduló témái és a javasolt források

Tapasztalhattátok, hogy ahogy haladunk előre, a pénzügyek széles témáján belül úgy kerülnek egyre inkább előtérbe a befektetésekkel – értékpapírokkal, tőzsdével kapcsolatos kérdések, ez a tendencia a 3. fordulóban is folytatódni fog.

A harmadik forduló kissé nehezebb lesz mint az előző (de várhatólag ez szinkronban lesz azzal, hogy Ti is egyre többet tudtok a tőkepiacok világáról), a nagy változás inkább az lesz, hogy most már tényleg csak három óra áll majd rendelkezésre. Így érdemes előre eltervezni, hogy a felkészülést hogyan szervezitek meg és persze magának a tesztnek a kitöltését is.

A harmadik fordulóban is számíthattok az 1-2. fordulóban megismert témákkal, azaz:

 • értékpapírok (részvények, kötvények, ETF-ek, CFD-k, ezek jellemzői)
 • elemzési módszerek (fundamentális és technikai elemzés)
 • az Erste Trader felület, illetve, általában a kereskedés folyamatával kapcsolatos témák

A 3. fordulóban az eddigieken kívül számíthattok még:

 • tőzsdepszichológia

Kiinduláshoz:

https://www.youtube.com/watch?v=2IRnZoKcQNA

Az előadás prezentációja: https://www.bet.hu/pfile/file?path=/site/Kepek/BET_Akademia/bet-akademia-varga-zalan-befektetesi-dontesek.pdf1

http://www.opcioguru.com/tozsdepszichologia/tozsdepszichologia-blog/752-kognitiv-disszonancia-redukcio

 

 • A tőzsdék története az ezredfordulótól máig (a ‘dotcomlufi’, a subprime-válság és ami azóta történt). Például:

https://24.hu/belfold/2013/09/15/igy-kezdodott-ot-eve-ment-csodbe-a-lehman-brothers/

https://elemzeskozpont.hu/dotcom-lufi-dotkom-buborek-osszeomlas-valsag-tozsde-valsagok

 

 

 • Már egyszerűbb számításokra is lehet számítani (pl. kamatszámítás, hozamszámítás, a fundamentális elemzéssel kapcsolatos mutatók, lásd ezel kapcsolatban a honlapunkon elérhető szakmai videókat.

 

A 2018. november 21-i 2. tesztforduló témái és javasolt tananyagok

Már az első tesztsor is tartalmazott néhány tőkepiaci aktualitással kapcsolatos feladatot és egy-két rafináltabb kérdést, a másodikban ugyanerre számíthattok, de a tőkepiaccal (pl. tőzsdével) kapcsolatos kérdések aránya nagyobb lesz.

Külön felhívjuk a figyelmet az értékpapírokkal és a tőzsdével kapcsolatos általános ismeretekre, az egyes elemzési módszerek alapvető jellemzőire, valamint az Erste Trader felületre.

Javasolt tananyagok (megfigyelhettétek, hogy az első fordulóban is erősen kötődtek ezekhez a kérdések, így érdemes tanulmányozni ezeket!):

 • A „Trader oktatóanyagok” és „Szakmai videók” moduljaiban található cikkek és videók, azaz elemzési módszerek és a Trader felületen is elérhető értékpapírok típusok – részvények, ETF-ek, CFD-k jellemzői)
 • Ezen kívül kötvényekkel kapcsolatos alapismeretek:

https://www.youtube.com/watch?v=WRqMyQzTsiY

(Mészáros Péter videója)

Ugyanez, csak szövegesen: https://penzugyifitnesz.hu/mi-a-kotveny-es-erdemes-e-abba-fektetni/

 • Az Erste Trader felületének ismerete (azaz lesznek olyan kérdések, melyek kifejezetten a kereskedési platformra utalnak).
 • Tőkepiaci aktualitások.

Az első tesztforduló (2018. november. 07.):

a) Az első tesztforduló során elsősorban általános pénzügyi ismeretekről és képességekről kell számot adniuk a versenyzőknek, ezen belül természetesen megjelennek majd a hétköznapokhoz is kapcsolódó megtakarítási-befektetési ismeretek is.

A későbbi fordulóktól eltérően az első teszten akár egy hetet is lehet rágódni, hiszen az első tesztet 2018. november 7. 15 órától 2018. november 14. 18 óráig lehet elérni. Ha félbehagyjátok a tesztet, később folytathatjátok, de ellenőrizzétek, hogy a korábban megválaszolt kérdéseknél a program elmentette a válaszaitokat. Az Ilias tesztmodul egyébként többszöri megerősítést kér azelőtt, hogy a tesztfordulót végleg lezárnátok. Mielőtt elkezdenétek a tesztet, a teszt előtti bevezetőt figyelmesen olvassátok el! 🙂

Javasolt irodalmak:

1. A Pénziránytű Alapítvány “Iránytű a pénzügyekhez” c. könyvények alábbi fejezetei:  I. rész – Mindennapi pénzügyeink 1-18., 25-34. fejezet, II: rész – Piacgazdaságban élünk 44-46. fejezet

2. A honlapon már az első fordulóhoz is, de a későbbiekben is hasznos segítség lesz az oldalunkon az Oktatóanyagok -> képregények menüpontban elérhető első e-book. Az képregény két középiskolás, Laci és Zsanett történetét meséli el. A szövegbuborékokban rövid cikkekre való hivatkozásokat is találtok, a cikkek és az első tesztforduló témái hasonlóak lesznek. 

3. A honlapon elérhető Szakmai videók modulban “A befektetések és a tőzsde” c. videó.

3. Hasznos lehet sok online, pénzügyekkel foglalkozó oldal, amely akár lehet blog is. A Facebook oldalunkon elérhető Tőzsde-kvíz, valamint az egyes FB-posztok követése szintén hasznosak lehetnek a készülés során. ?

Már az első fordulóban is törekszünk arra, hogy az olyan kérdéseket (is) készítsünk, amelyek az elméleti ismereteket ötvözik az aktualitásokkal, azaz a sajtó követése hasznos lehet.

b) Az Erste Trader (regisztráció után egyből működik, de maga a Trader verseny november 7-én indul) rendszerének kiismeréséhez lásd az Trader oktatóanyagok modulban (jobbra) található cikkeket, hivatkozásokat! Ha még nem használtatok soha online tőzsdei rendszert, kezdjétek ezzel a rövid ismertetővel! Kereskedési tippeket sajnos nem tudunk adni, de az elemzési módszerekről hamarosan felkerül pár videó!

 

Javaslatok, tippek a készülés módjára:

 • Nem kell mindenkinek mindent elolvasni! Osszátok fel a tananyagot egymás között, de kezdjétek el időben!
 • A kiadott anyagokat áttanulmányozni érdemes, de nem szükséges A-tól Z-ig megtanulni. A teszt alatt ezeket (és bármely más forrást) használhatjátok.
 • A tesztforduló alatt bármit használhattok, de az idő limitált. Így érdemes minél több, a témával kapcsolatok online vagy hagyományos munkával felszerelkezni.
 • A tesztforduló technikai részleteivel kapcsolatban a honlapon érhetőek el majd egyéb információk.

A verseny egésze során javasolt a lentebb felsorolt gazdasági újságok olvasása, könyvek tanulmányozása és a filmek megtekintése.

Tőzsdehírek külföldről:

Tőzsdehírek itthonról:

Egyéb pénzügyi oldalak, blogok:

Tőzsdék:

http://www.bet.hu/

Ajánlott könyvek:

 • Járai Zsigmond: A pénz beszél
 • Jaksity György: A pénz könnyelmű természete
 • Szeles Nóra: A tőzsdesztori – Emberközeli történetek a magyar tőkepiacról
 • André Kosztolányi munkái
 • Fellegi Tamás: Bárki lehet tőzsdés
 • Hornstein, Helmut: Tőzsdepszichológia befektetőknek
 • Burton G. Malkiel: Bolyongás a Wall Streeten
 • Benjamin Graham: Az intelligens befektető
 • A Portfolio.hu befektetésekkel kapcsolatos füzetei
 • és sok más

Néhány tőzsdével kapcsolatos film:

Az Erste Trader rendszerének kiismeréséhez lásd az Trader oktatóanyagok modulban (jobbra) található cikkeket, videókat, hivatkozásokat!

Cikkkategóriák:
Egyéb

Hozzászólások lezárva.